www.mures.ro

sâmbătă, februarie 4, 2023
No menu items!
Acasă ȘTIRI INTERVIU cu Benedek Imre, Președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean...

INTERVIU cu Benedek Imre, Președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș

A făcut, din Clinica de Cardiologie, cea mai bună unitate medicală de profil din România, cu cea mai mică mortalitate prin urgențe cardiovasculare din țară.

A făcut posibilă înființarea Unității de Supraveghere şi Tratament Avansat al pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC), și transformarea ei într-o unitate de excelență, unde se trimit cazurile urgente și de complexitate crescută din toate județele vecine Mureșului.

Prof. Univ. Dr. Benedek Imre este medic primar cardiolog și medicină internă. Are Competență în cardiologie intervențională, în electrofiziologie, în implantare de stimulatoare cardiace și în ecocardiografie.

Reporter: Cum ați caracteriza, în câteva cuvinte, importanța școlii de cardiologie din Târgu Mureș, în rapot cu comunitatea locală?

Prof. Univ. Dr. Benedek Imre: În Târgu Mureș, în momentul dezvoltării școlii de cardiologie de aici, s-a plecat de la un procent de mortalitate de 30-40 în infarctul miocardic, iar astăzi aceasta a ajuns la 2% pentru toate bolile tratate în Clinica de Cardiologie: infarct miocardic, insuficiență cardiac, valvulopatii, aritmii. Este o reducere fantastică a mortalității. De acest lucru are nevoie toată lumea, nu doar Târgu Mureșul sau România. De acest lucru are nevoie comunitatea în care trăim noi medicii. Este nevoie să îi oferim, prin profesia noastră, siguranță și predictibilitate. Practic, un confort care să le asigure oamenilor posibilitatea de a se ocupa în liniște de propriile proiecte persoanle și profesionale.

Trăim o perioadă în care se vede cel mai bine că în România este nevoie de medici buni. Încercați și reușiți să mențineți în țară doctori tineri și ați făcut din aceasta unul dintre scopurile dumneavoastră profesionale.

Prof. Univ. Dr. Benedek Imre: Când mă aflu în laborator sau în sala de operații, mă înconjoară zeci de studenți, de tineri medici și doresc să facă la fel. Această energie și acest exemplu personal pe care l-am luat de la tata, cred că îi motivează suficient. Beneficiază de aparatura și dotările necesare prin care să obțină aceleași succese la care am ajuns și eu. Aceasta este cea mai mare satisfacție personală.

Sunteți promotorul registrelor populaționale în reducerea mortalității cardiovasculare. Ce rol au acestea?

Prof. Univ. Dr. Benedek Imre: Mergeam pe teren și vedeam cât de mare este mortalitatea prin infarct miocardic în spitalele din jur. Din resurse proprii și cu implicarea voluntară a colegilor am reușit să facem registre care au demonstrat că este mare nevoie de modernizarea tratamentului bolnavilor cardiaci. Totodată, prin register crește numărul observațiilor, expertizelor, aduni date din care poți să extrapolezi. Aceste date aduc rezultate fantastice. Cu ajutorul medicinii personalizate, bazate pe tehnnici noi și aplicații moderne ale informaticii în medicină, se pot obține date deosebit de importante pentru pot influența evoluția lucrurilor în direcția pozitivă, la nivel de comunitate și la nivel național.

Studiile realizate chiar în aceste zile și tocmai la Târgu Mureș, arată o incidență majoră a bolilor cardiovasculare, în infecțiile cu SARS-CoV-2.

Prof. Univ. Dr. Benedek Imre: Peste 74% dintre pacienții români decedați din cauza COVID-19 au una sau mai multe boli asociate, acestea fiind în cea mai mare parte de natură cardiovasculară. Astfel, 44.3% dintre pacienții decedați au cel puțin o afecțiune cardiovasculară. 26% din cei decedați sunt hipertensivi, 12.4% au o boală cardiacă ischemică, 4.6% au insuficiență cardiacă congestivă, 4.1% fibrilație atrială și 2.6% accident vascular cerebral. La nivelul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș ne facem datoria în continuare și tratăm atât urgențele persoanelor neinfectate cu SARS-CoV-2, cât și a bolnavilor infectați cu coronavirus și care au nevoie de tratament de specialitate cardiologic.

În calitate de Președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, cu evaluați impactul pandemiei COVID-19 în județul Mureș și reacția celei mai importante unități medicale din județ?

Spitalul a făcut eforturi semnificative pentru a asigura continuitatea tratamentului pacienților care au nevoie de acesta, în paralel cu tratamentul de înaltă specialitate a unor urgențe majore care intervin la cazurile COVID-19 pozitive, dar pentru care unitățile COVID-19 nu au infrastructura și personalul necesar. De exemplu, tratamentul intervențional al infarctului miocardic acut nu poate fi asigurat în spitalul COVID, deoarece acesta nu are sală de cateterism cardiac, așa încât acest tratament al infarctului miocardic se acordă în unitatea noastră indiferent dacă pacientul este COVID pozitiv sau nu. În mod evident, au fost necesare o serie de măsuri pentru a separa circuitele pacienților COVID față de cei non-COVID, pentru protecția personalului, etc. Spitalul a amenajat, într-un corp de clădire separat, o unitate COVID pentru aceste cazuri de urgențe majore, în care colectivul Clinicii de Cardiologie a dat în funcțiune un spațiu dedicat pentru urgențele cardiovasculare majore, relocând acolo aparatura medicală necesară.

La o altă dimensiune, pot doar să spun că sunt extrem de dezamăgit de faptul că Târgu Mureșul, care a reprezentat în trecut un centru medical de referință pe plan național, a ajuns acolo încât testările pentru COVID-19 să se efectueze în alte județe, iar mureșenii să aștepte chiar și 9 zile pentru rezultat. Mi se pare de neiertat faptul că anumite cadre medicale, chiar reprezentanți de elită ai centrului nostru universitar, au așteptat mai mult de o săptămână pentru a afla rezultatul testării, în condițiile în care, spre deosebire de alte județe,  în centrul nostru universitar nu s-a reușit inițierea acestor testări decât la câteva săptămâni de la debutul epidemiei. Acest lucru arată că avem foarte multe de făcut pentru a reda centrului medical târgumureșean strălucirea și performanță de odinioară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments

Reklama_Fuddy on Ard baloții și un tractor!