Prof. Dr. Theodora Benedek candidează pentru Senatul României, pe lista din județul Mureș a Partidului Național Liberal.
Profesor de cardiologie și medicină internă la UMFST “G.E.Palade” Târgu Mureș, Theodora Benedek este șefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și coordonatoarea Centrului de Cercetări Avansate în Imagistică Cardiacă Multimodală.
Expertiza prof. Theodora Benedek este recunoscută la nivel național, prin desemnarea în conducerea unor entități medicale deosebit de importante. Astfel este președinta Filialei Mureș a Societății Române de Cardiologie, președinta Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sănătății și președinta Comisiei de Etică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Interlocutoarea noastră este coordonator de doctorat, habilitat din 2014, precum și coordonator de rezidențiat în cardiologie, în centrul medical Târgu Mureș.
Din CV-ul Theodorei Benedek reține atenția experiența în domeniul fondurilor europene, precum și colaborarea cu diferite organisme și instituții europene.
Este expert științific al Comisiei Europene și Vice-chair panel științele vieții, programele MSCA și ITN / Horizon 2020, expert Eureka, Comisia Europeană (din 2012), expert extern Aix Marseille University – comitetul de selecție pentru programele doctorale finanțate de Comisia Europeană (din 2017), expert extern pentru programe de cercetare finanțate din fonduri europene în programul La Caixa, Barcelona, Spania (din 2018), expert extern pentru programe de cercetare Letonia (din octombrie 2020), expert extern Consiliul Național de Cercetare – Franța.
Reporter: În calitate de medic și de conducător al unei unități prestigioase și recunoscute la nivel național, respectiv Clinca de Cardilogie din Târgu Mureș, vă rugăm să ne spuneți părerea despre implicarea Guvernului în gestionarea panademiei COVID19.
Theodora Benedek: Guvernul României a luat cele mai bune măsuri în lupta împotriva pandemiei. Dacă vorbim numai de ultima perioadă, aș aminti posibilitatea oferită medicililor de familie, în vederea monitorizării pacienților asimptomatici sau cu simptome ușoare.
În acest fel, presiunea din sistemul de urgență este redusă în mod semnificativ. Este foarte importantă și măsura prin care medicii de familie pot elibera certificatele pentru concediile medicale pentru perioada în care pacienții se află în carantină sau în izolare. Nu este de neglijat nici măsura de care vor beneficia colegii noștri din medicina de familie, care vor avea posibilitatea să deconteze aceste prestații medicale, în sumă de 105 de lei pe caz, din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Reporter: Cum apreciați măsura legată de angajarea tuturor medicilor rezidenți care finalizează rezidențiatul, pe specializări necesare în această perioadă?
Theodora Benedek: Este vorba de o propunere de ordonanță prin care se vor putea angaja medicii care vor finaliza rezidențiatul în perioada următoare în specializările medicină de urgență, terapie intensivă, epidemiologie, infecțioase și radiologie. Rezidenții vor fi angajați pentru o perioadă determinată de șase luni, după care vor putea fi detașați în spitale unde există posturi vacante. Ce mi se pare cel mai important este faptul că, în acest fel, peste 200 de medici care vor finaliza rezidențiatul pot rămâne astfel în sistemul sanitar românesc.
Reporter: Cum evaluați implicarea Guvernului în testarea populației și achiziția de medicamente?
Theodora Benedek: Ministerul Sănătății a primit acum câteva zile, din fondul de rezervă, 570 de milioane de lei. Din acești bani, se vor asigura fondurile pentru derularea activităților prioritare din programele naționale de sănătate. O parte importantă din acești bani merg pentru testările de laborator RT-PCR. Să nu uităm și nevoia vaccinării antigripale, foarte importantă în această perioadă, precum și achiziția medicamentului Remdesivir, necesar pentru tratarea pacienților cu infecție COVID. 65 de milioane de lei din această sumă merg pentru ca Remdesivirul să ajungă la pacienții infectați și care au mare nevoie de el.
Reporter: Aveți experiență nu umai în domeniu medical, ci și în proiectele cu finanțate europeană. Ce inițiative ați remarcat în ultima perioadă, din punctul de vedere al măsurilor de combatere a pandemiei?
Theodora Benedek: Aș aminti memorandumul adoptat de Guvernul Orban, pentru realizarea de unități mobile cu bani europeni. Este vorba de 62 de milioane de euro, disponibili printr-un apel de proiecte, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.
Aproape jumătate din această sumă va fi folosită pentru realizarea de capacități medicale mobile, la spitalele de urgență din București, Timișoara, Iași, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Craiova, Constanța, Oradea, Bacău și Focșani. Autoritățile locale care au în gestiune spitalele din aceste județe vor putea crea câte o secție mobilă, sau o capacitate mobilă de terapie intensivă.
Comandat de Partidul Național Liberal – Organizația județeană Mureș, executat de SC CARDIOBIT SRL, prin www.mures.ro, cod mandatar financiar 11200025