www.mures.ro

miercuri, iulie 5, 2023
No menu items!
Acasă ȘTIRI La Sighișoara se pregătește înmormântarea Părintelui Ghelasie

La Sighișoara se pregătește înmormântarea Părintelui Ghelasie

Slujba de înmormântare a Părintelui Arhimandrit  Ghelasie Țepeș va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, marți, 17 noiembrie 2020, începând cu ora 13:00.

Trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus în biserica Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara.

Părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș a murit la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, fiind infectat cu coronavirus.

Cine a fost Părintele Ghelasie Țepeș?

S-a născut la data de 27 mai 1962, în localitatea Măgheruș, comuna Nadeș (județul Mureș). Primește la Botez numele Gheorghe, fiind al șaselea copil din cei opt ai soților Valer și Anuța Țepeș. Școala primară și ciclul gimnazial le urmează în comuna Nadeș, iar în anul 1982 avea să termine cursurile Liceului Agroindustrial din Sighișoara. Dând dovadă de o vocație monahală autentică, se închinoviază la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus (județul Brașov), unde îndeplinește de-a lungul celor 12 ani de viețuire (1982-1994) aproape întreg ciclul de ascultări monahale.

În anul 1983 este tuns întru rasofor, primind numele Gherasim. Rămâne pe această treaptă călugărească șase ani, ca pildă de smerenie și ascultare, pentru ca la data de 15 august 1989 să primească tunderea în monahism din mâinile Starețului Mănăstirii, Arhimandritul Veniamin Tohăneanu. Trei ani mai târziu, la 15 august 1992, tot cu prilejul Praznicului Adormirii Maicii Domnului, este hirotonit ierodiacon de către Mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului. De asemenea, între anii 1990-1994, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu.

La data de 23 aprilie 1993, cu ocazia prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, este hirotonit ieromonah de către vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie. Îndată după absolvirea cursurilor universitare, în anul 1994, este detașat cu un grup de monahi pentru a revigora viața monahală a Mănăstirii Lupșa (județul Alba), așezământ al cărui stareț avea să fie timp de patru ani (1994-1998). În semn de aleasă prețuire pentru bogata activitate pastorală și administrativă desfășurată aici, în anul 1997, Părintele Ghelasie Țepeș avea să fie hirotesit întru protosinghel.

În anul 1998, însoțit de un număr restrâns de ucenici, avea să se stabilească în împrejurimile municipiului Sighișoara, unde înființează și ctitorește Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. Rămâne stareț al acestei vetre monahale timp de 22 de ani, până în clipa trecerii sale la cele veșnice. Cu ocazia sfințirii Mănăstirii, la data de 6 mai 2005, Părintele Protosinghel Ghelasie a fost hirotesit întru arhimandrit, primind totodată și Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție bisericească pentru clerici în Biserica Ortodoxă Română.

În semn de aleasă prețuire pentru bogata activitate pusă în slujba Bisericii străbune și a Patriei noastre, la data de 19 decembrie 2018, cu prilejul celebrării Anului Centenarului Marii Uniri, Părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Ordinul Donum Sacrum Unitatis. De asemenea, la data de 5 octombrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, i-a oferit părintelui Ghelasie Țepeș distincția Crucea Șaguniană pentru clerici.

Pe data de 15 noiembrie 2020, Părintele Arhimandrit Ghelasie Țepeș a trecut la cele veșnice. Trupul neînsuflețit al părintelui a fost depus în biserica Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, iar slujba de înmormântare va fi oficiată marți, 17 noiembrie 2020, începând cu ora 13:00.

 

sursa: reintregirea.ro

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments