Adventul (din latină adventus, „sosire”) este în calendarul romano-catolic, adoptat și de alți creștini, perioada celor patru săptămâni de dinaintea Crăciunului. Prima duminică din Advent este totodată începutul anului liturgic romano-catolic. Timpul Adventului începe întotdeauna cu o duminică și durează între 22 și 28 de zile, în funcție de ziua în care cade Crăciunul în a patra săptămână a Adventului.
Totul pleacă de la un vechi obicei catolic, care a fost adoptat în ultimii ani şi de alţi credincioşi. Sunt brăduţi cu sertare numerotate, cârlige de rufe, de care poţi agăţa punguţe şi săculeţi brodaţi cu numere, în care sunt strecurate mici daruri.
Timpul Adventului nu este un timp de post, de tristețe, ci un timp de profundă așteptare a venirii Mântuitorului. Pregătirea spirituală pentru această venire implică reflecția și metanoia, așa încât culoarea liturgică este culoarea violet. Cântecul de bucurie aleluia se cântă în Advent.
În prima zi de Advent, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán a trasmis un mesaj în care a redat singurul colind scris de Mihai Eminescu:
“De dragul Mariii
Ş’a Mântuitorului
Luceşte pe ceruri
O stea călătorului…”