Actele normative emise de Guvern și de Parlament, care se referă la prelungirea mandatelor aleşilor, dar şi cine stabileşte data alegerilor sunt neconstituţionale, a decis, miercuri, Curtea Constituţională a României (CCR).
S-a stabilit, penrru prima sesizare, că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se face în Parlament, nu prin OUG. Așadar, prelungirea mandatelor aleșilor locali decisă de Guvern este neconstituțională.
Pentru a doua sesizare, CCR a hotărât că Parlamentul nu a hotârât în mod constituțional că el va decide data alegerilor, pentru că există un paralelism legislativ.
Decizia a fost luată cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” (judecătoarele Livia Stanciu și Simina Tănăsescu).
”Parlamentul trebuie să dea această lege de prelungire a mandatelor aleșilor locali în condiții de legalitate. Acum a fost respinsă pentru că, în loc să respingă ordonanța de urgență a guvernului, au copiat prevederi din acest act normativ și au mers în paralel, atât cu legea, cât și cu ordonanța”, au mai spus sursele din cadrul Curții Constituționale.
Pe 23 aprilie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, inițiativa legislativă depusă de PSD, UDMR, Pro România și ALDE privind prelungirea cu cel mult șase luni a mandatelor primarilor și consilierilor locali.
Cele patru partide de opoziție au introdus o modificare majoră în legea alegerilor locale: i-au luat guvernului competența, până acum exclusivă, de a stabili data scrutinului, urmând ca aceasta să fie fixată de Parlament prin lege organică.