marți, decembrie 1, 2020
No menu items!
Acasă Politica OMUL ZILEI: Șeful de promoție de la "Papiu", admis la Universitatea...

OMUL ZILEI: Șeful de promoție de la “Papiu”, admis la Universitatea Oxford

Șeful de promoție al profilului real de la Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian” este Ciprian Florea. Ciprian a participat în fiecare an la olimpiada națională de matematică, dar și multe faze județeane ale olimpiadelor  de informatică.

Pe lângă performanța de a fi cel mai bun elev la cel mai important colegiu national din Târgu Mureș, Ciprian Florea a aplicat la cinci universități din Marea Britanie, respectiv la Oxford, Warwick, Imperial College London, University College London și Manchester, dar și la Universitatea Duke din Statele Unite ale Americii.

A primit oferte de la universitățile din Oxford, Warwick și Manchester și a ales Oxfordul, unde, la profilul  matematică-informatică au aplicat 505 elevi din toată lumea, 118 au fost invitați la interviuri și doar 49 au primit oferta de a fi studenți.

Ciprian Florea a acordat un interviu, în exclusivitate, pentru mures.ro

Reporter: Ți-ai propus să fii cel mai bun sau a fost un efect firesc al muncii din cei patru ani?

Ciprian Florea: Pot să spun că încă de mic am urmat modelul fratelui și al vărului meu în ceea ce privește performanțele școlare. Vărul meu, cu 5 ani mai mare, a ajuns șef de promoție la același colegiu. A fost oarecum natural să pășesc pe urmele lui, deoarece eram obișnuit cu ideea de a fi primul în ceea ce fac. M-am ambiționat și am ajuns și eu șef de promoție la finalul clasei a 8-a, la același colegiu. A fost firesc să îmi propun să realizez aceeași performanță la finalul liceului. Efortul depus a fost, desigur, pe măsura acestui scop.

Reporter: Cât de greu este să fii cel mai bun la Papiu?

Ciprian Florea: Eu m-am transferat la Papiu în clasa a 7-a, deci am avut o perioada de “acomodare” cu cerințele înalte ale acestui colegiu. Cu timpul, munca asiduă și constantă a devenit o chestiune de obișnuință. De aceea, pentru mine, trecerea de la gimnaziu la liceu nu a fost un salt atât de mare precum s-ar putea dovedi în alte cazuri. Așa că am avut un avantaj considerabil față de alți colegi din acest punct de vedere. Nu pot să spun că a fost foarte greu din perspectiva mea, fiind obișnuit cu o muncă constanța, dar cu siguranță că, obiectiv vorbind, nu a fost ușor.

Reporter: Care este cea mai frumoasă experiență din viață de liceean?

Ciprian Florea: Cele mai frumoase experiențe sunt legate de prieteniile formate de-a lungul anilor de liceu. Am avut norocul de a avea o clasă unită, așa că excursiile cu clasa au avut farmecul lor. Dar poate că cea mai frumoasă experiență este legată de discuțiile pe care le purtăm cu colegii mei în pauză, fie că erau dezbateri pe teme politice, discuții pe teme filosofice, sau despre fotbal.

Reporter: Cât de greu a fost momentul absolvirii, în contextul pandemiei?

Ciprian Florea: Absolvirea a fost surprinzător de emoționantă pentru situația actuală. Doamna dirigintă, prof. Raluca Marian, a reușit să ne sensibilizeze printr-un filmuleț în care a rostit un discurs ce a atins corzile sensibile ale multora dintre noi. De asemenea, am participat la o întâlnire aparte alături de colegii mei și de doamna dirigintă pe platforma Zoom, în care am depănat amintiri dragi din cei 4 ani de liceu. Festivitatea de absolvire a fost înlocuită de un film realizat de colegiu, la inițiativa doamnei director prof. Ligia Someșan, în care numele fiecărui absolvent a fost strigat de dirigintele clasei din care făcea parte elevul respectiv. Nu a fost la fel de emoționant ca o festivitate în adevăratul sens al cuvântului, dar am apreciat efortul depus pentru realizarea acestui videoclip. Cu siguranță, a fost o surpriză plăcută pentru toți absolvenții.

Reporter: Cum vezi Târgu Mureșul? Oferă el destule oportunități pentru dezvoltarea profesională, din punctul tău de vedere? Ai de gând să revii în Târgu Mureș, după studiile universitare?

Ciprian Florea: Mereu am văzut Târgu Mureșul că pe un oraș liniștit și pot spune că a creat un mediu ideal pentru studiile liceale. Doresc să mă întorc în țară după studiile universitare, însă dacă aș alege un oraș unde să îmi construiesc traseul profesional, atunci acesta ar fi probabil Clujul, deoarece consider că oferă o perspectiva mult mai amplă din punctul de vedere al oportunităților față de Târgu Mureș. Mi-ar plăcea că în viitor să contribui la dezvoltarea orașului, având în vedere tot ce mi-a fost oferit, dar vom vedea ce îmi rezervă viitorul.

Reporter: Ce vrei să faci în continuare, din perspectiva pregătirii universitare?

Ciprian Florea: Am fost admis la Universitatea Oxford, unde voi petrece următorii 4 ani studiind la profilul Mathematics and Computer Science, cu master integrat. După aceea, visul meu cel mare este să îmi susțin doctoratul in Statele Unite, însă rămâne de văzut ce oportunități se vor ivi pe parcurs și ce căi mi se vor deschide

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Prefectul Mara Togănel, de Ziua Națională: “Trebuie să fim puternici și solidari”

Evenimentele care au marcat Ziua Națională a României la Târgu Mureș au debutat cu ceremonia militară, organizată în Piața Victoriei. Ceremoniile s-au desfășurat cu respectarea...

MESAJ SUPERB al primarului Soós Zoltán, în prima zi de Advent

Adventul (din latină adventus, „sosire”) este în calendarul romano-catolic, adoptat și de alți creștini, perioada celor patru săptămâni de dinaintea Crăciunului. Prima duminică din...

OFICIAL: Cum a murit tânăra de 19 ani, infectată cu coronavirus

O tânără de 19 ani, din Sibiu, a murit din cauza COVID-19, fiind cel mai tânăr dintre cei 148 de pacienți care au decedat...

Ce s-a întâmplat cu singurul supraviețuitor al incendiului de la Piatra Neamț

Singurul pacient rămas în viață în urma incendiului care a distrus Secția de Terapie Intensivă a spitalului din Piatra Neamț se simte mai bine. Supraviețuitorul...

Recent Comments