www.mures.ro

vineri, iunie 7, 2024
No menu items!
Acasă ȘTIRI PROBLEME MARI la Spitalul Clinic Județean Mureș. Vezi ce a descoperit noua...

PROBLEME MARI la Spitalul Clinic Județean Mureș. Vezi ce a descoperit noua echipă de management

Managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Daniel Porav – Hodade  a transmis o radiografie a primelor 14 zile de mandat.

Porav se află la conducerea SCJ Mureș, spital aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș, după suspendarea din funcție, pe durata stării de urgență, a dr. Ovidiu Gârbovan.

În data de 03.04.2020, la momentul preluării mandatului de Daniel Porav-Hodade, s-au constatat următoarele:

 • Singura clădire finalizată din punct de vedere al circuitelor de biosecuritate era cea în care funcționează Clinica de Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie.
 • În clădirea de pe str. Gh. Marinescu nr.1, doar secția ATI putea interna și trata pacienți infectați cu SARS-CoV-2. Pentru restul spațiilor, lucrările au început doar în data de 29.03.2020, deși starea de urgență era decretată cu aproape două săptămâni în urmă.
 • Clinica de Pneumologie, desemnată prin Ordin al Ministrului Sănătății pentru tratarea pacienților Covid-19 nu era inclusă în Planul tehnic de funcționare temporară, trimis spre avizare către DSP Mureș.
 • Pentru Clinicile de Oftalmologie, Psihiatrie I și II și Pediatrie, nu existau circuite de biosecuritate, acestea nefiind incluse în Planul tehnic de funcționare temporară a SCJ Mureș pentru a trata bolnavi Covid-19.
 • În data de 3 aprilie, la secția ATI, existau 12 paturi dotate cu ventilatoare pentru respirație mecanică.
 • Clinica de Oncologie a fost desemnată de managementul SCJ Mureș clinică pentru bolnavi Covid-19, deși acest lucru reprezenta un risc major pentru viața celor tratați aici, în cazul infectării cu SARS-CoV-2 a pacienților cu boli oncologice.
 • Nu fusese făcut nici un demers pentru redistribuirea cadrelor medicale din alte clinici aflate în conservare către clinicile desemnate pentru tratamentul pacienților infectați cu SARS-COV-2.
 • Totodată, s-a constatat că o parte din materialele necesare pentru protecția personalului sunt în cantitate insuficientă în magazia spitalului (de exemplu existau doar 50 de maști FFP3).

În urma acestei analize, noua echipă de management a Spitalului Clinic Județean Mureș a dispus următoarele:

 • Modificarea planului Tehnic de Funcționare Temporară a SCJ Mureș și aprobarea de urgență a acestuia de către DSP Mureș, cu includerea clinicilor mai sus amintite în circuitul Covid-19.
 • Demararea de urgență a lucrărilor la Clinica de Oftalmologie. Aceste lucrări au fost finalizate în data de 09.04.2020. În cazul clinicilor de Psihiatrie și Pediatrie, lucrările au fost finalizate în 12.04.2020, astfel că, în prezent, acestea dispun de circuite și dotare, fiind pregătite pentru a primi pacienți Covid-19.
 • Prin colaborare cu IBCVT Târgu Mureș și Spitalul Nova Vita, am relocat 10 aparate de ventilație mecanică asistată în clinica de ATI de pe str. Gh Marinescu nr.1. La această data, SCJ Mureș dispune de 22 de locuri pentru pacienți aflați în stare critcă și care necesită ventilație mecanică.
 • Clinica de Oncologie este momentan clinică non-Covid și poate efectua în siguranță tratamentele oncologice, acestea neputând fi amânate pe perioada stării de urgență.
 • În clinicile unde se tratează pacienți COVID 19 au fost relocați atât medici cât și personal auxiliar, astfel liniile de gardă au fost suplimentate, iar graficele de lucru modificate în așa fel încât să fie evitate expunerea prelungită, cât și epuizarea fizică a personalului.
 • Am efectuat demersuri atât către DSP Mureș cât și către Ministerul Sănătății pentru aprobarea unor linii de gardă suplimentare în secțiile care sunt deficitare și pentru detașarea de personal medical de la nivel județean și național pentru specialitățile ATI, Infecțioase și Pneumologie.
 • Au fost suplimentate stocurile cu materiale de protecție aflate în deficit, iar momentan personalul medical utilizează echipament de protecție superior standardului minimal recomandat prin Ordinul ministrului nr. 555 / 2020.

 

 

sursa foto: www.zi-de-zi.ro

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments