www.mures.ro

miercuri, iulie 5, 2023
No menu items!
Acasă ȘTIRI POVESTEA CUTREMURĂTOARE a micului erou din Reghin: "Cel mai greu a fost...

POVESTEA CUTREMURĂTOARE a micului erou din Reghin: „Cel mai greu a fost când am aflat ”…

Era acum aproape un an, când începea calvarul familei Oprea din Reghin. Eduard, singurul lor copilaș, care nu împlinise încă trei ani, s-a simțit rău și au mers, asemenea oricărei familii, la un medic pediatru. În scurt timp, vestea că avea o tumoră gigant, a căzut ca un trăznet.

A fost operat la Târgu Mureș, după care a început un traatment dur la Cluj. Dar situația era atât de gravă, încât operația care l-ar fi putut salva pe Eduard nu se putea face în România. Salvarea ar fi fost la un spital din Paris, însă era nevoie de minimum 350.000 de euro.

Așa a început o campanie umanitară, poate unul dintre cele mai exemplare momente în care comunitatea din Mureș s-a mobilizat. Suma a fost strânsă mai repede decât prognozau cele mai optimiste variante.

Eduard Valentin Oprea, băiețelul de trei ani a cărui stare medicală a mobilizat resurse umane și financiare fără precedent printre mureșeni, se simte acum mai bine.

Părinții lui Eduard, Raluca și Valentin Oprea sunt niște oameni minunați. Nu doar pentru că au luptat până în pânzele albe pentru băiețelul lor, dar și pentru felul unic în care privesc viața și pe cei din jur.

Mama lui Eduard, Raluca Oprea a acordat un interviu în exclusivitate pentru mures.ro, în care ne spune povestea dureroasă prin care a trecut băiețelul ei, dar și lacrimile de bucurie care i-au brăzdat obrajii, la fiecare veste bună pe care a primit-o.

Reporter: Cum ați aflat prima dată de problema lui Eduard și care a fost, pe scurt, traseul tratamentului până în prezent?

Raluca Oprea: Era o zi obișnuită, Eduard era un copil sănătos, cu o viață normală până în acel moment. În 11 iunie 2019 a venit de la grădiniță și a început să plângă din senin și să nu mai aibă puteri. El fiind mereu un copil vesel și plin de viață, am decis să îl ducem la medic. Am fost la Pediatrie la spitalul din Reghin, două zile consecutive, unde i s-au făcut mai multe seturi de analize. Am fost trimiși chiar și la un consult chirurgical, tot în cadrul spitalului, unde medical chirurg a constatat că nu ar fi fost nicio problemă din punct de vedere chirurgical, în contextul în care, după cum aveam să aflăm ulterior, Eduard avea o tumoră retroperitoneală, care se simțea la palpare, fiind de 14 centimetri…

Doamna doctor pediatru a decis să ne facă o trimitere  la Târgu Mureș, pentru mai multe investigații, dar în noaptea de 13 iunie, pentru că Eduard se simțea tot mai rău, la sfatul vecinei mele, psihologul Ioana Cheregi, căreia pe această cale vreau să îi mulțumesc din nou, am decis să mergem la UPU SMURD Târgu Mureș.

De-acolo, Eduard a fost băgat direct în sala de operație, fiind suspect de apendicită acută. Au fost 3-4 ore în care am stat cu sufletul la gură, la sfârșitul cărora aveam să aflăm cea mai groaznică veste, care ne-a tăiat respirația, ne-a spulberat visele și care avea să ne schimbe  traiectoria vieții…

Când Eduard a devenit apt din punct de vedere medical pentru a putea fi transportat, am fost transferați la Institutul “Ioan Chiricuță” din Cluj Napoca, unde în regim de urgentă a început chimioterapia cu diagnosticul de suspiciune de neuroblastom, este un tip de cancer care apare din celulele nervoase imature găsite în mai multe zone ale corpului.

După 3 cure de chimioterapie, tumora a scăzut considerabil, am fost trimiși la operație, la Pediatrie 2 ]n Cluj Napoca. Operația s-a făcut, dar din păcate tumoră nu s-a putut extirpa, riscurile fiind foarte mari, Tumora îngloba aorta, vena cavă și îi cuprindea rinichiul stâng.

Apoi, după cum bine știți, în urma derulării campaniei de sprijin pentru Eduard, am ajuns la Institutul “Gustave Roussy” din Paris.

Reporter: Care a fost cel mai greu moment din toată această perioadă?

Raluca Oprea: Toată această perioadă a fost foarte dificilă pentru Eduard, vă dați seama, dintr o viațaă activă, fericită, normală, în ziua următoare a fost țintuit într un pat de spital, cu perfuzii, dureri, citostatice și toate reacțiile adverse care erau greu suportabile. Pentru noi, ca părinți, de asemenea, când vezi că puiul tău suferă și nu îl poți ajuta cu nimic, decât să îi fi alături fizic în fiecare moment, e groaznic și nu dorim nimănui să treacă asemenea momente..

A fost foarte dificil  și când a fost operat la Târgu Mureș și câteva zile nu am putut fi lângă el cât a fost la terapie intensivă, îl vedeam doar câteva minute pe zi …

De asemenea, aici la Gustave Roussy, tratamentul cu chimioterapie cu doză înaltă și autotransplantul a fost un tratament extrem de dur.

Dar, poate cel mai greu a fost când am aflat “cât costă viața copilului nostru”…

Reporter. E greu să găsiți momente frumoase în amintirea ultimului an, dar care a fost cel mai liniștitor?

Raluca Oprea: Am fost foarte fericiți atunci când am reușit să ajungem la Institutul “Gustave Roussy”, am găsit un sistem medical foarte bine pus la punct, am întâlnit medici și un personal deosebit, care ne-au explicat pas cu pas totul, ori de câte ori a fost nevoie, ne au dat încredere și speranță și au făcut tot posibilul ca pentru Eduard totul să fie cât mai puțin traumatizant .

De asemenea, atunci când  după 8 ore de așteptare care au durat parcă o viață, profesorul Yves Heloury a ieșit din sala de operații și ne-a dat vestea că au extirpat tumora în totalitate și i-au salvat rinichiul…Nu va pot explica în cuvinte bucuria care am simțit-o .

Reporter: Cât de mult v-a ajutat implicarea oamenilor în campania de strângere de fonduri?

Raluca Oprea: Oamenii s-au mobilizat mai mult decât ne așteptam. Avem o comunitate frumoasă, cu oameni deosebiți. Au fost alături de noi și oameni din diferite  colțurii ale țării dar și din afara ei . Ne-a ajutat foarte mult și din punct de vedere moral, dându-ne speranță și văzând că nu suntem singuri.

Din punct de vedere financiar, sprijinul a fost extrem de important, pentru  că suma estimată pentru tratamentul lui Eduard era cu mult peste puterile noastr. Pe această cale le mulțumim din suflet  încă o dată, tuturor!

Reporter: Cât de mult v-a ajutat statul român?

Raluca Oprea:  Statul  român  ne-a ajutat mai mult decât ne așteptam. Am solicitat ajutorul statului român și după operație, costurile tratamentului până la finalul protocolului fiind mult mai mari decât în devizul inițial. Toți banii care vor rămâne și nu  fi folosiți pentru Eduard, după ce el va fi bine, vor merge cu mare drag către alți copilași  a căror viață depinde, din păcate, de bani.

Reporter: Ce urmează acum în tratamentul lui Eduard?

Raluca Oprea: Eduard va urma un tratament de 6 luni, cu imunoterapie. Acesta va reduce cu  un procent de 20-30 % posibilitatea că boala să reapară.

Acesta este, de asemenea, un tratament dificil, în timpul căruia va avea dureri. De aceea, în primele cicluri i se va administra morfină pentru dureri. Este ultimul tratament din protocol, în urma căruia avem toată încrederea că Eduard, eroul nostru, v-a putea spune că a câștigat lupta cu cancerul.

Vă mulțumim și vouă, mureș.ro, că ați fost alături de Eduard!

Vă îmbrățișăm cu drag pe toți și bucurați-vă de viață și de sănătate! Apreciați lucrurile mărunte și  adevăratele valori ale vieții!

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments