www.mures.ro

marți, iulie 4, 2023
No menu items!
Acasă Uncategorized PRESIUNE POLITICĂ IMENSĂ pe noul Consiliu de Administrație al Spitalului Clinic Județean...

PRESIUNE POLITICĂ IMENSĂ pe noul Consiliu de Administrație al Spitalului Clinic Județean Târgu Mureș

Cercuri de interese exercită, în ultimele ore, o presiune imensă pe Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, pentru anularea concursului de manager.

În spațiul public a apărut, luni dimineața, o informație legată de prima ședință a noului CA al SCJU Târgu Mureș, care ar urma să aibă loc astăzi.

INFORMAȚIE SCURSĂ DIN INTERIOR

Pe lângă știrea obținută în mod cert din interiorul Spitalului de cei care propagă această informație, având în vedere că nu există nicio comunicare publică a Consiliului de Administrație legată de ședința care urmează să aibă loc, este evident că se încearcă “spălarea” publică și anticipată a unei potențiale decizii a noului CA.

Miza este organizarea concursului pentru postul de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

În articolul propagat de zor pe mai multe grupuri de Facebook se afirmă că

“Azi se întrunește noul Consiliu de Administrație al SCJU Târgu Mureș. (…) Azi se va alege noul președinte al CA și tot azi ar trebui să vedem o decizie legată de concursul pentru postul de manager.”

Se pare că autorul articolului știe deja ordinea de zi a Consiliului de Administrație, și – mai grav – deciziile care urmează să fie luate.

Afirmația conform căreia “ar trebui să vedem o decizie legată de concursul pentru postul de manager” este cel puțin aberantă și se pare că ea pregătește un grav abuz de putere.

CONSILIUL DE ADMINSTRAȚIE NU POATE LUA NICIO DECIZIE LEGALĂ PRIVIND CONCURSUL AFLAT DEJA ÎN DERULARE

De ce?

Perioada de înscriere a candidaților a început de o săptămână, respectiv din data de 5 aprilie.

Concursul a fost anunțat de Ministerul Sănătății, în termenul legal de 30 de zile, anterior datei limită de depunere a dosarelor de concurs.

Conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1.520 din 22 decembrie 2016 și a Regulamentului din 22 decembrie 2016 de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică din spitalele publice din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii, toate procedurile legale sunt îndeplinite, având în vedere prevederile articolului 5 din Regulament, conform căruia “Consiliul de administraţie al spitalului public afişează la sediul spitalului şi publică pe pagina de internet a spitalului, pe portalul posturi.gov.ro, precum şi pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii, la secţiunea „concurs manageri”, anunţul de concurs, cu cel puţin 30 de zile înainte de data-limită de depunere a dosarelor de înscriere la concurs.

În privința oportunității organizării acestui concurs, lucrurile sunt la fel de clare: Consiliul de Administrație al SCJU Târgu Mureș a anunțat, în mod firesc, organizarea concursului după expirarea mandatului fostului manager, în momentul în care Spitalul se afla într-un vid de putere.

Ulterior anunțului, ministrul Sănătății a numit un manager interimar, pentru o perioadă de maximum 6 luni, adică un timp rezonabil în interiorul căruia procedura de organizare a concursului se poate derula conform graficului anunțat.

Un alt pas a fost făcut de ministrul Vlad Voiculescu săptămâna trecută, atunci când a numit alți reprezentanți ai Ministerului Sănătății în Consiliul de Administrație.

O decizie politică, dar care nu are cum să influențeze derularea concursului deja anunțat pe cele trei site-uri care asigură, conform legii, publicitatea concursului: www.ms.ro, www.portal.gov.ro și www.spitalmures.ro

Așadar, nu există niciun argument legal prin care Consiliul de Administrație să oprească in concurs în derulare.

Decât, eventual, un ordin “de sus”.

Se pare însă că interesele politice și de grup vor să oprească tocmai organizarea publică a acestui concurs, care să dea noul manager al spitalului, pe criterii de competență și nu politice.

Sunt două variante: fie noul Consiliu de Administrație se folosește de jurnaliști reșapați și își pregătește o decizie ilegală, fie grupuri obscure fac o presiune publică asupra noului Consiliu de Administrație, în vederea anulării concursului de manager.

Ambele posibilități sunt grave.

Până la proba contrarie, acordăm Consiliului de Administrație al SCJU Târgu Mureș prezumția de bună credință și ne exprimăm convingerea că nu vor proceda la o flagrantă încălcare a legii, pentru care vor fi nevoiți să își asume răspunderea.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș merită un concurs transparent și public.

Lăsați politica în afara spitalului!

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments