www.mures.ro

Acasă ȘTIRI EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. La Târgu Mureș se salvează vieți

EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. La Târgu Mureș se salvează vieți

0

Ileana Farcaș, o doamnă de 66 de ani, a fost supusă unei intervenții deosebit de dificilă, la Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Povestea femeii, căreia i s-au montat trei stenturi de o echipă coordonată de prof. dr. Benedek Imre, este relatată de Ceasul Cetății.

“Cu o tumoră avansată, care e periculoasă în cazul intervențiilor chirugicale, Ileana Farcaș a dat piept cu multe refuzuri după ce a fost diagnosticată cu cardiopatie ischemică cronică, boală coronariană bivasculară, cardiomiopatie dilatativă secundar ischemică, insuficiență cardiacă congestivă NYHA III și tromboză apicală de ventricul stâng.

Când era internată de două săptămâni deja și își pierduse speranța, profesorul Benedek i-a explicat că urmează să o opereze, dar i-a prezentat riscurile.

Pacienta a acceptat, iar a doua zi trei medici și două asistente i-au prelungit viața după o intervenție care a durat o oră și jumătate.

Procedura a însemnat angioplastie coronariană precutanată cu implantarea a două stenturi farmacologic active la nivelul arterei descendente anterioare și un stent farmacologic activ la nivelul arterei circumflexe.

A doua zi, veselă, pacienta ne-a povestit în detaliu (filmul e un rezumat) cum s-a întâmplat.

După discuția cu doamna, l-am întrebat pe profesorul Benedek dacă a ezitat când a privit șirul diagnosticelor și riscul major de pierderea pacientului pe masa de operație.

E drept că a fost o intervenție specială, dar cumva e firesc pentru noi cardiologii. În general, preiau cazurile mai grele, pe care unii colegi le refuză, dar iar nu e nicio problemă, pentru că m-am obișnuit după zeci de ani de operații, ne-a răspuns simplu Benedek Imre, unul dintre cei mai renumiți cardiologi români”, scrie Ceasul Cetății.