www.mures.ro

marți, iunie 22, 2021
No menu items!
Acasă ȘTIRI Profesorul mureșean apreciat de toată țara, care nu are nevoie de poză...

Profesorul mureșean apreciat de toată țara, care nu are nevoie de poză în tablourile cu șefi

Profesorul Bogdan Rațiu este din nou prezentat la superlativ în presa națională. Un articol de pe portalul Școala 9, preluat apoi de lideri de opinie și jurnaliști, a ajuns la zeci de mii de vizualizări, mii de like-uri și sute de distribuiri.

În vreme ce la noi acasă mai marii învățământului mureșean și-au pus numele pe tablouri cu iz oriental, Bogdan Rațiu este apreciat de o țară întreagă, fără a avea nevoie de chip cioplit ori pictat.

Școala 9 scrie că Bogdan Rațiu este profesor de Limba și Literatura Română la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu-Mureș. Are 34 de ani, iar pe ultimii 13 i-a petrecut la catedră. Metodele sale de lucru ieșite din tipare și stilul empatic de predare i-au adus titulatura de profesor Merito în 2019.

Nu a avut niciodată un elev care să pice examenul de Bacalaureat, iar în urmă cu trei ani a avut primii elevi maghiari din județul Mureș care s-au calificat la Olimpiada Națională de Limba Română. Și numărul elevilor „de națională” tot crește.

În 2018 și 2019, a marcat o nouă premieră la nivel național, obținând câte două note de 10  în fiecare an la Bacalaureat cu elevi maghiari, în condițiile în care notele maxime în județul Mureș, la limba română, nu sunt foarte multe.

„Nici nu am visat așa ceva. Se merge pe acest clișeu că nu vom putea ajunge cu elevii maghiari la nota 10 la limba română. A ajunge la 10 cu un elev care să nu facă greșeli de limbă este o performanță”, spune profesorul.

Ca un copil care gândește în limba maghiară să ajungă la un nivel aproape nativ în română înseamnă multă muncă. „Când au ajuns la națională, am simțit că este un pas foarte mare și ca mentalitate, dar și ca metodă de lucru. A fost o certificare a faptului că este bine ce fac, chiar dacă uneori sunt perceput ca un profesor sever, care te scoate din zona de confort”, spune profesorul.

Bogdan Rațiu rezumă simplu modul de trai într-o zonă cu o populație maghiară numeroasă, care a atras de multe ori preconcepții: „în spatele blocului ne-am jucat toți cu toți”.

Articolul complet pe: SCOALA 9

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Un câine al Salvamont Mureş a găsit o persoană dispărută pe munte

Persoana de 69 de ani era căutată de 24 de ore. Victima a fost găsită de câinele Nero. Persoana era decedată. „Echipa Salvamont Mures a participat la...

O AUTOSPECIALĂ cu totul…SPECIALĂ intră în dotarea ISU Mureș

Mâine, 23 iunie 2021, la ora 12:50, va avea loc ceremonia primirii unei noi autospeciale pentru transportul pacienților înalt contagioși. Autospeciala este o donație...

Cum s-a produs TERIBILUL ACCIDENT de ieri, de la Deda

Un accident teribil a fost la un pas să se transforme într-un adevărat măcel, după ce un șofer neatent a creat un impact violent...

NICIUN CAZ NOU de coronavirus în județul Mureș

Față de ziua precedentă, în județul Mureș nu a fost înregistrat niciun caz nou de coronavirus. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților...

Recent Comments