www.mures.ro

sâmbătă, mai 21, 2022
No menu items!
Acasă Oameni care schimba RAPORT DEVASTATOR: Reabilitarea bolnavilor cardiovasculari, ignorată de autoritățile din România

RAPORT DEVASTATOR: Reabilitarea bolnavilor cardiovasculari, ignorată de autoritățile din România

Cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii, a fost organizată conferința „Mediul de afaceri în sprijinul sistemului medical”.

Invitată în cadrul evenimentului, Prof. Dr. Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, a tras un semnal de alarmă referitor la lipsa, în România, a centrelor de recuperare cardiovasculară. Această problemă reală și prea puțin luată în calcul de către decidenții din Ministerul Sănătății din țara noastră este menţionată şi în Raportul Platformei Europene de politici sanitare publice „The Health Policy Partnership”.

In dialogul cu prof.dr. Theodora Benedek am încercat să aflăm de unde vine gravitatea acestei probleme și ce înseamnă, practic, centrele de recuperare pentru bolnavii cardiovasculari.

Reporter: Care sunt cifrele din acest raport care vă îngrijorează cel mai tare?

prof.dr. Theodora Benedek: Circa 109.000 cazuri noi de accident coronarian acut și 66.900 cazuri noi de stroke apar în fiecare an în România. Aceasta este una dintre concluziile raportului Platformei Europeane de politici sanitare publice “The Health Policy Partnership”. Acesta arată situația dezastruoasă în prevenția afecțiunilor cardiovasculare în mai multe țări Europene, printre care și România.

Același raport indică faptul că România cheltuiește anual doar 16 euro per capita pentru boala cardiacă ischemică și boala cerebrovasculară, ceea ce reprezintă a doua cea mai joasă rată de finanțare din Europa.

Reporter: Care este prevalența bolilor cardiovasculare în România și care este impactul acestora asupra sănătății publice din România?

prof.dr. Theodora Benedek: Peste un milion de români suferă de o boală cardiacă ischemică și peste 450.000 au supraviețuit unui stroke. Împreună, cele două afecțiuni sunt responsabile de 38% din decesele din România. Rata de deces de cauză cardiovasculară este de 3 ori mai mare în România decât media europeană iar rata de deces cauzată de stroke este de 2 ori mai mare. Aceasta face ca România să aibă una din cele mai mare rate de decese prevenibile din Europa, fiind pe primul loc la femei și pe locul 3 la bărbați. România cheltuiește anual doar 16 euro per capita pentru boala cardiacă ischemică și boala cerebrovasculară, ceea ce reprezintă a doua cea mai joasă rată de finanțare din Europa. În România nu există nici o politică formală dedicată prevenției secundare a evenimentelor cardiace acute sau stroke-ului.

Reporter: Ce face România, pentru a rezolva această problemă?

prof.dr. Theodora Benedek: Deși există obiective asumate pentru prevenția secundară, nu au fost definite ținte specifice. Țara noastră nu are în prezent o strategie națională de luptă împotriva bolii cardiovasculare, și nu are registre sau survey-uri naționale privind bolile cardiovasculare. Restricția accesului la programe de recuperare prin sistemul de asigurări de sănătate reprezintă o barieră importantă pentru prevenția accidentelor cardiovasculare în România. Lipsa rambursării recuperării cardiovasculare a dus la o rată de abandon de 40-60% a măsurilor de prevenție secundară de către pacienții cardiaci.

Reporter: Care este situația concretă a centrelor de recuperare în bolile cardiovasculare?

prof.dr. Theodora Benedek: În România avem foarte puține centre de reabilitare cardiacă și prea puțini pacienți cardiaci primesc recomandări în acest sens și mai puțini participă la ele. Doar 24% din pacienții cardiaci din România au primit o schemă de recuperare cardiovasculară, iar dintre aceștia, doar 14% au urmat procedurile de recuperare. Unitățile de recuperare sunt foarte puține și nu au facilitățile necesare. Personalul lor este format din specialiști în recuperare generală, care au rețineri să se angajeze în tratamentul pacientului cardiac. Majoritatea pacienților din România sunt tratați în centre de recuperare generală, care de cele mai multe ori nu beneficiază de facilități adecvate și nu au personal specializat în recuperarea cardiacă. CNAS nu rambursează procedurile de reabilitare cardiacă, iar circa 120.000 pacienți cardiaci sunt lăsați de izbeliște în fiecare an, din cauza indisponibilității facilităților de recuperare cardiovasculară.

Reporter: La Târgu Mureș se va înființa un centru privat de recuperare cardiovasculară. Cum percepeți această inițiativă?

prof.dr. Theodora Benedek: Într-adevăr, în Târgu Mureş se intenţionează crearea unui centru de recuperare în boli cardiovasculare. Este un proiect pe care l-am sprijinit şi îl sprijină întreg colectivul nostru, pentru că este un centru de care România şi Târgu Mureş au nevoie. Din păcate, un astfel de centru nu s-a putut construi din fonduri publice.

Acest centru este o iniţiativă privată, sprijinită de mediul bancar și de mediul de afaceri. Atâta timp cât Casa de Asigurări de Sănătate va înțelege să deconteze procedurile de recuperare cardiovasculară, va fi în beneficiul pacientului. Beneficiarii acestui centru de recuperare sunt pacienții cu infarct miocardic și cei cu o procedură intervenţională în zona cardiovasculară, care au nevoie de recuperare.

Conferinţa „Mediul de afaceri în sprjinul sistemului medical” a fost organizată la Castelul Teleki din Dumbrăvioara, de Fundaţia CardioLider şi Clubul de Afaceri NATO Mureş, în parteneriat cu Fundaţia Benedek-Teleki. La eveniment au participat reprezentanţi ai mediului bancar şi ai mediului de afaceri.

Vă invităm să urmăriți un material video, care prezintă intervenția la conferintă a prof.dr. Theodora Benedek referitoare la importanța centrelor de recuperare cardiovasculară, pornind de la datele dramatice prezentate în Raportul Platformei Europene de politici sanitare publice „The Health Policy Partnership”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

EXCLUSIV. Cine sunt TINERII SALVATORI mureșeni decorați de Președintele României

Doi mureșeni au fost decorați marți seară, la Palatul Cotroceni, de Președintele României, Klaus Iohannis, care a premiat excelența în activitatea de voluntariat. Astfel, lui...

Recent Comments