Detalii noi în cazul lipsei de colaborare dintre cele două spitale din Târgu Mureș, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic Județean Mureș.
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a transmis un punct de vedere, în urma poziției publice exprimate ieri de dr. Lucian Băilă, medic ATI la Spitalul Clinic Județean Mureș, care a vorbit despre cazul pacienților transferați la Sibiu și la Cluj.
Vă reamintim că secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a semnalat primul situația de la Târgu Mureș, de unde pacienții bolnavi au început să fie transferați către Cluj Napoca și Sibiu.
În intervenția de ieri, mediul Lucian Băilă a spus că “Le-am solicitat (colegilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș – n.r.) sprijinul pentru preluarea câtorva pacienți critici (4) din secția ATI a Spitalul Clinic Județean Mureș, sau, dacă nu se poate, detașarea de personal mediu la secția noastră, intrucât pur si simplu suntem depășiți numeric, nu mai avem cum organiza turele la TI-Covid, locuri și ventilatoare fiind suficiente. 35 de colegi, brancardieri, infirmiere, asistente, medici sunt pozitivi, internati in spitalul nostru.”
În informarea transmisă astăzi de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș se precizează că, “în ceea ce priveşte sprijinul acordat Spitalului Clinic Judeţean Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a detaşat, de la începutul anului, către Secţia ATI SCJM 20 de rezidenţi ATI (an I-V).
De asemenea, pentru a veni în sprijinul Sectiei ATI a Spitalului Clinic Judeţean Mureş am solicitat redirecţionarea către această secţiei a personalului medical care ne-a fost destinat pentru unitatea de suport din cadrul UMFST (personal medico-sanitar şi auxiliar – de la Spitalele Reghin, Sovata, Luduş, Sângeorgiu de Pădure) şi am oferit suport logistic constând în ventilatoare sau aparatura medicală, în caz de nevoie.
În momentul în care am fost solicitati pentru ajutor de către Spitalului Clinic Judeţean Mureş, zona Covid era complet blocată, iar în UPU SMURD erau alti pacienţi de preluat, ceea ce a făcut imposibilă preluarea altor pacienţi suplimentari. Mai mult decât atât, în data de 05.05.2020 am fost nevoiţi să anunţăm DSP si Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI) pentu a redirecţiona pacienţi critici în alte centre, deoarece la momentul respectiv aşteptau deja 4 pacienţi intubaţi la preluare din UPU. Astfel, cu ajutorul CNCCI au fost acceptaţi pentru preluare un număr de 2 pacienti critici de către Spitalul Judetean Sibiu, din nefericire doar unul a fost transferat, celalalt decedând în cadrul UPU înainte de transfer.
Spitalul Clinic Judeţean Mureş a solicitat Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş să-i detaşeze, pentru o perioadă de 60 de zile, personal medico-sanitar şi auxiliar specializat ATI, lucru imposibil de realizat, având în vedere că în Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost detaşat personal de pe celelalte secţii ale spitalului.”
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, “în conformitate cu legislația care a aprobat planul de măsuri în pandemia coronavirus, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este spital suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2.
În acest context, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a înfiinţat Departamentul COVID, care cuprinde o zonă pentru pacienti non-critici, o zonă pentru pacienţi critici, precum şi o sală pentru intervenţii chirurgicale şi o sală pentru obstetrică ginecologie.
Fiind spital de urgenţă, de la începutul pandemiei şi până în prezent, în cadrul UPU SMURD al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-au prezentat 5311 pacienţi (urgenţe), dintre care 766 au necesitat intervenţii chirurgicale. Dintre aceştia, 190 de pacienţi au fost preluaţi în ATI, din care 49 pe ATI-COVID. În cadrul Departamentului COVID au fost internaţi 122 de pacienţi, dintre care 19 confirmaţi pozitiv COVID-19. Dintre cei 19 pacienţi confirmaţi, 9 au avut nevoie de intervenţii chirurgicale.
Deşi, conform Ordinului 555/2020 Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean Mureş trebuia să preia toţi pacienţii critici infectaţi, suspecţi şi confirmaţi, pacienţii au rămas la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, blocând Secţia ATI cu aceste cazuri, la care s-au adăugat şi cazurile de politraumatisme, neurochirurgicale, neurologice pe care unitatea noastră le-a acceptat în continuare, având în vedere că suntem spital de urgenţă. Secţia ATI a fost împărţită în două zone (non-COVID şi COVID – 5 saloane).
La începutul pandemiei un pacient din Secţia ATI a fost diagnosticat, la 8 zile după deces, ca fiind pozitiv COVID-19, motiv pentru care 81 de persoane, dintre care 51 din personalul ATI, au fost trimise în autoizolare la docmiciliu. Astfel, personalul din ATI a fost suplimentat cu personal medico-sanitar şi auxiliar de pe alte sectiile ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Acest personal este menţinut şi în momentul de faţă pe Secţia ATI, pentru a putea asigura activitatea optimă a secţiei.
Totodată, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost nominalizat să preia în structura funcţională unitatea de suport COVID din cadrul UMFST pentru pacienţii asimptomatici. În acel moment am solicitat personal suplimentar din cadrul unităţilor sanitare din judeţ, fiind astfel detaşate, începând cu data de 1 mai 2020, un număr de 27 de persoane – personal medico-sanitar şi auxiliar – de la Spitalele Reghin, Sovata, Luduş, Sângeorgiu de Pădure.
În aceste momente grele, moralul personalului medical, într-adevăr, nu este unul pozitiv, iar suprasolicitarea psihică şi fizică, deseori, ne îndeamnă la reacţii uneori poate exagerate, dar nu trebuie să uităm că avem un scop unitar, acela de a lupta împotriva acestei epidemii cu toate resursele şi posibilitatile, dar avem obligaţia să ne mentinem în continuare omenia şi ţinuta morală, indiferent de situaţie”, se mai precizează în comunicatul SCJU Târgu Mureș.