Propunerea de rețetă a zilei vine, ca de obicei, din volumul „Istorie cu gust”.
În județul Mureș, am mâncat o gustare extraordinară, ce combină un soi de supă cu de toate și niște cartofi incredibil de cremoși. Îi zice Szabógallér leves, o mâncare unică din Ardeal, pe care am găsit-o la Gănești.
Mâncarea asta îi lipită de Ardeal ca ravioli de Italia. Și vedeți mintenaș de ce le-am pomenit alături.
Morcovii, pătrunjelul, țelina și ardeiul se pun la fiert cu sare, nu mult tare, până se înmoaie potrivit.
Între timp, facem o călitură dintr-o ceapă și jumătate, o lingură de griș și, la sfârșit, dintr-un strop de boia dulce.
Trebuie să fi avut pregătită o pătură făcută din făină și două ouă, pe care o ungem pe jumătate cu călitura asta, după care întoarcem jumătățile una peste alta și le tăiem fâșii, după care cuburi. Aici era vorba de mai devreme cu Italia…Nu le zicem nici ravioli pe italiană, ci szabógallér, pe ungurește, că așa le stă bine. Ar însemna „guler de croitor”… Dăm gulerașele la fiert în supă cam 7-10 minute, dar nu înainte de a fi pus niște vegeta de țară, făcută vara trecută din morcov, pătrunjel, țelină, ceapă, și sare, date prin mașina de tocat și lăsate peste noapte, după care puse bine la borcan.
Szabógallér leves merge bine cu cartofi fierți în cuburi, sare și foi de dafin. Punem de un răntaș subțire, ce trebuie să ia puțină apă rece și, când simțim că e cremoasă povestea asta din bătrâni, lăsăm peste ea cartofii. După care zahăr și oțet. Cât simțim.
INGREDIENTE:
- 3 morcovi
- 1 pătrunjel
- 1 felie de țelină
- 1 ½ ceapă
- 1 lingură griș
- ½ ardei
- 2 ouă
- 2 linguri făină pentru răntaș
- 200 grame de făină pentru pătură
- vegeta de casă
- sare
- piper
- boia dulce