www.mures.ro

miercuri, iulie 5, 2023
No menu items!
Acasă ȘTIRI SFATURI UTILE pentru această perioadă, de la prof.univ.dr. Theodora Benedek

SFATURI UTILE pentru această perioadă, de la prof.univ.dr. Theodora Benedek

Prof.univ.dr. Theodora Benedek, șefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Cinic Județean de  Urgență Târgu Mureș prezintă 10 pași importanți pentru combaterea stărilor anxioase.

Reputatul medic mureșean însoțește sfaturile profesionale de un mesaj important, adapat acestor zile: „Sunt zile în care eram obișnuiți să fim alături de cei dragi. Ziua de Florii și sărbătoarea Învierii pe care mulți dintre mureșeni le marcăm mâine, pot determina un nivel crescut al anxietății, având în vedere că suntem singuri, sau departe de unii membri dragi ai familiei. Aceste sfaturi sunt pentru ameliorarea statusului emoțional din aceste zile, după recomandările Societății Europene de Cardiologie”

🔵Mâncați bine, regulat și sănătos. Trebuie să vă mențineți forma fizică, iar alimentația sănătoasă vă oferă vitamine și minerale vitale, care vă vor ajuta și la combaterea anxietății. Consumați în special cerealele integrale, fructe și legume, care vă vor ajuta să reduceți nivelul de anxietate. Prăjiturile, biscuiții și ciocolata sunt delicioase, dar aportul excesiv de zahăr nu are un efect benefic asupra sănătății. Consumul moderat este un lucru bun, dar cantitățile excesive de dulciuri vă pot face să vă simțiți mai rău din punct de vedere psihologic. Același lucru este valabil și pentru consumul de alcool; reduceți-l la minimum!

🔵Consumați suficientă apă. De asemenea, o ceașcă de cafea sau de ceai consumate într-un loc liniștit sunt surprinzător de relaxante, reducând nivelul de anxietate.

🔵Faceți exerciții fizice. Cu toate că acum cu toții trebuie să păstrăm o distanță sigură unul față de celălalt, acest lucru nu înseamnă că nu puteți ieși. De fapt, ieșirea în lumina soarelui va fi benefică sănătății dumneavoastre mentale. Dacă aveți o grădină, plimbați-vă, efectuați exerciții ușoare (în funcție de abilitatea dumneavoastră), aceasta poate avea un efect benefic prin ameliorarea anxietății. Dacă nu aveți o grădină, gândiți-vă la un traseu pe care îl puteți urma de acasă, unde nu va trebui să fiți în apropiere de ceilalți și faceți o plimbare. În fiecare zi.

🔵Utilizați metode virtuale de socializare. Dacă aveți posibilitatea să vă întâlniți prietenii sau familia prin Facebook/WhatsApp/Zoom/Skype, faceți acest lucru pentru a vă deconecta. Sau sunați-i. Acesta vă va oferi un scop – unul pe care să îl așteptați cu nerăbdare – și să țineți, de asemenea, legătura cu lumea dumneavoastră. Gândiți-vă la alții, ascultați ce li se întâmplă și oferiți-le sprijin! Aceasta funcționează surprinzător de bine, pentru a vă ajuta să vă reduceți anxietatea.

🔵Petreceți cât mai mult timp cu copiii. Profitați de acest moment pentru a le acorda atenția de care au atât de mare nevoie! Copiii vă vor alimenta cu energie pozitivă și optimism.

🔵Mențineți-vă ocupat cu diferite activități. Faceți o listă cu lucrurile pe care le puteți face. De exemplu, ștergeți dulapul, rearanjați camera, garderoba, grădina etc. Nu trebuie să realizați deodată toate activitățile din listă, dar aveți planuri la care să vă gândiți atunci când vă simțiți anxios.

🔵Activități recreaționale. Ascultați muzică, citiți o carte, rezolvați cuvinte încrucișate, tricotați, coaseți, pictați, desenați, etc. Vă va ajuta orice lucru care vă oferă o evadare din gândurile anxioase sau vă solicită concentrare.

🔵Evitați comunicarea negativă excesivă. Urmăriți știrile la TV sau telefon/ laptop doar o dată pe zi. În timp ce trebuie să cunoaștem cu toții cele mai recente sfaturi cu privire la coronavirus și auto-izolare, ascultarea constantă a știrilor despre acest subiect poate fi generator de anxietate.

🔵Dormiți suficient! Privarea de somn poate determina creșterea nivelului de anxietate și a riscului de alte afecțiuni, inclusiv cardiovasculare

🔵Exericiții de respirație. Acest exercițiu simplu poate fi cu adevărat de ajutor atunci când vă simțiți anxioși. Stați într-o poziție relaxată (strângeți și slăbiți mușchii, astfel încât să puteți simți diferența între o stare relaxată și unatensionată). Concentrați-vă asupra respirației și inspirați adânc în timp ce numărați lent până la 5 și respirați lent în timp ce numărați lent până la 10. Faceți acest lucru de mai multe ori, până când începeți să simțiți anxietatea la un nivel suficient de scăzut pentru a face una dintre activitățile de mai sus.

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments