duminică, ianuarie 17, 2021
No menu items!
Acasă ȘTIRI Special din Gornești! Desertul unguresc devenit celebru în restaurantele Michelin

Special din Gornești! Desertul unguresc devenit celebru în restaurantele Michelin

Pentru că stăm acasă și pentru că astăzi este zi de sărbătoare pentru prietenii noștri maghiari, vă prezentăm rețeta unuia dintre cele mai bune deserturi ungurești.

Textul și fotografiile sunt preluate din volumul ISTORIE CU GUST, care se va lansa în curând și care prezintă istoria gastro-turistică a județului Mureș, fiind prima publicație de acest gen.

La Gornești, am găsit desertul întâlnit la mesele de duminică din satele ungurești, devenit atât de celebru, încât a fost preluat în meniurile multor restaurante cu stele Michelin, din toată Europa.

SOMLÓI GALUSKA

Se spune că, prin anii ’50, Gollerits Károly, un celebru chef al nu mai puțin celebrului restaurant Gundel din Budapesta ar fi visat acest desert, pe care nu a ajuns să-l facă niciodată.

L-a povestit însă și cel ce a ajuns să-i întrupeze gustul a fost Szőcs Béla, care l-a arătat la Expoziția Mondială de la Bruxelles, în 1958. A primit marele premiu, dar a trezit și o adevărată revoluție printre gusturi, în cofetăria vremurilor.

Se spune că Szőcs  ar fi vrut să-l boteze Somlyó, după numele locului unde acesta trăia, dar belgienii l-au înscris greșit în concurs și a devenit somlói, legat apoi ca nume de Somló, o regiune viticolă din vestul Ungariei.

Pe cât de savuros este acest desert nobil, pe atât de simplu spune doamna Nagy Irénke că se face. Trebuie doar să respectați la milimetru cantitățile pe care noi le-am notat cu grijă și pe care vi le împărtășim.

Se fac două pișcoturi, unul galben și unul maro. Se bat pentru fiecare opt ouă, 14 linguri de zahăr, 14 de făină și 4 linguri de apă. La cel maro mai punem trei linguri de cacao. Le dăm la cuptor și când nu mai rămâne nimic pe scobitoare, înseamnă că sunt făcute. Le scoatem și le pătrundem, tot pe fiecare, cu un sirop făcut din 200 de grame zahăr, șase pahare de apă, un pahar de rom și coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală. Crema o facem din 200 de grame de zahăr, 1 litru de lapte, 20 de grame de gelatină, 60 de grame de făină și opt gălbenușuri de ou. Mai prăjim 100 de grame de nuci, pe care apoi le măcinăm, pregătim 100 de grame de stafide, frișcă și o ciocolată neagră, topită în unt și lapte. După care facem straturile: pișcotul galben însiropat, crema, stafidele cu nucă, pișcotul maro însiropat și apoi iarăși cremă, nucă și stafide. Deasupra, punem cacao, frișcă și ciocolata topită. Dăm la frigider 3-4 ore și pregătim pentru servire niște farfurii adânci sau mai degrabă cupe.

 

2 COMENTARII

  1. Multumesc pentru aceasta reteta! O voi incerca, precis. Am mancat in multe feluri, facute fel si chip, sunt curioasa, cum va iesi cu aceasta reteta. Dealtfel, am incercat si eu mai demult, dar nu mi-a iesit cum imi doream…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

INTERVIU. Profesoara târgumureșeancă Mioara Kozak, laureata Premiului naţional “Mihai Eminescu”

Premiul naţional "Mihai Eminescu", pentru cea mai bună carte de exegeză eminesciană publicată în anul 2020, a fost câştigat de Mioara Kozak, profesor doctor...

FABRICA DE MELCI din Fântânele (Mureș), printre primele din țară

Pe o piață de peste 50 de milioane de euro, una dintre primele patru companii românești producătoare de carne de melc este din județul...

Povestea unui om bun din Târgu Mureș. Mai există speranță!

Voluntarii MagicHELP - Rețeaua Solidarității, au postat zilele trecute, pe mai multe grupuri de socializare din Târgu Mureș, un apel la solidaritate. O familie din...

Altă lecție aplicată de Soos Zoltán si Péter Ferenc politicienilor “români”

Ziua Culturii Naționale nu s-a nimerit în campania electorală. (Ne)potrivirea de calendar s-a văzut și pe paginile de socializare ale majorității covâșitoare a parlamentarilor mureșeni,...

Recent Comments