O situație extrem de gravă în criza COVID din județul Mureș este timpul de reacție al laboratorului care prelucrează testele coronavirus pe aparatul Real Time PCR. În cazul majorității intervențiilor clinice complexe, rezultatul testelor este primit la peste 24 de ore de la recoltare.
Intervențiile medicale sunt efectuate, acestea nesuportând amânare, în condiții de protecție a personalului sanitar, iar bolnavii sunt internați în zona COVID a Spitalului Clinic Județean de Urgență, în așteptarea rezultatelor testelor.
Spre deosebire de centrul medical universitar Târgu Mureș, unde bolnavii și medicii acestora așteaptă zeci de ore, în alte orașe apropiate, cum sunt de exemplu Alba Iulia, Bistrița, Miercurea Ciuc sau chiar Odorhei, rezultatele vin în câteva ore.
Redacția noastră a fost contactată de rudele unui bolnav care a beneficiat, astăzi, de o intervenție la o unitate medicală privată din Târgu Mureș, care ne-a relatat o situație cel puțin interesantă.
Pentru protecția spitalului și a personalului medical care urma să facă intervenția, s-a decis că este nevoie de testul coronavirus.
Probele necesare efectuării testului coronavirus au fost trimise la ora 11 spre reședința unui județ vecin, localitatea de domiciliu a pacientului, iar la ora 16 rezultatul era confirmat negativ de laboratorul de acolo. Așadar, în CINCI ORE, care au inclus un drum cu mașina de două ore și jumătate, laboratorul a dat rezultatele.
Astfel, intervenția s-a derulat în condiții de securitate maximă pentru echipa medicală și în timp optim pentru starea pacientului, care acum este bine, în stare stabilă și în recuperare.
Este încă un exemplu al stadiului deficitar în care pandemia COVID19 a prins centrul medical universitar din Târgu Mureș.