www.mures.ro

Acasă ȘTIRI Theodora Benedek, la originea unui Ordin de Ministru vital pentru bolnavii cardiaci

Theodora Benedek, la originea unui Ordin de Ministru vital pentru bolnavii cardiaci

0

Theodora Benedek, în calitate de Președinte al Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sănătății, sprijinită de notele de fundamentare redactate de Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă (SRATI) și de Comisia de Anestezie-Terapie Intensivă a Ministerului Sănătății a reușit să promoveze un ordin al ministrului Sănătății, de o mare importanță pentru bolnavii cardiovasculari.

Prin documentația realizată de șefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Ministerul Sănătății intenționează să înființeze o nouă acțiune prioritară, pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților internați în unitățile de supraveghere și tratament avansat al pacienților cardiaci critici (AP-USTACC).

Practic, după ce acest ordin de ministru trece de procedura transparenței publice, în care se află vreme de 10 zile, USTACC – unități de terapie intensivă destinate pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, se vor finanța de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății va finanța costurile specifice pentru tratamentul și îngrijirea pacienților internați în USTACC,  costuri care nu pot fi acoperite din fondurile obținute pe baza contractelor cu casele de asigurări județene.

Același proiect de ordin al ministrului Sănătății nominalizează să desfășoare acțiuni prioritare USTACC 23 de unități sanitare din România, printre care Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

“În vederea coordonării din punct de vedere științific și metodologic la nivel național al AP-USTACC, pentru anii 2020-2024, se constituie un colectiv de lucru format din specialiști în specialitatea cardiologie”, se menționează în proiectul de ordin.

Colectivul de lucru al AP-USTACC, denumit CL-USTACC, are în componență 5 membri, numiți prin ordin al ministrului Sănătății.