www.mures.ro

duminică, ianuarie 23, 2022
No menu items!
Acasă Oameni care schimba Theodora Benedek repară o mare nedreptate făcută corpului medical din Târgu Mureș

Theodora Benedek repară o mare nedreptate făcută corpului medical din Târgu Mureș

Veste excelentă pentru tinerii medici cardiologi!

Printr-un Ordin al ministrului Sănătății, publicat ieri în Monitorul Oficial, programele de obținere a competențelor specifice în cardiologie au fost aliniate la standardele europene, fiind deschise și o serie de centre noi de pregătire pentru tinerii specialiști în toată țara, în Iași, Târgu Mureș, Cluj, București, Oradea, Brașov și Sibiu.

Proiectul a fost inițiat de prof.univ.dr. Theodora Benedek și este rezultatul unui demers al Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sănătății și al Societății Române de Cardiologie, prin care tinerii cardiologi vor avea acces neîngrădit la programele de specializare, în centrele de pregătire selectate de aceștia. 

Șefa Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș spune căa fost un efort susținut, timp de peste un an, care a necesitat multă tenacitate pentru depășirea hățișurilor birocratice și a opoziției la schimbare, dar am reușit”.

Theodora Benedek a precizat că a avut o colaborare exemplară cu ministrul Sănătății de la momentul inițierii acestui demers – Victor Costache, care a demonstrat deschidere și viziune europeană, căruia îi mulțumește în mod deosebit, la fel de importantă fiind și implicarea actualei echipe de conducere de la Ministerul Sănătății, pentru finalizarea demersului.

Am întrebat-o pe prof. Theodora Benedek cum influențează aceste proiecte comunitatea medicală din Târgu Mureș.

Centrul universitar Târgu Mureș, deși are specialiști de marcă recunoscuți pe plan european și a avut și reprezentanți în Comisia de Cardiologie a Ministerului Sănătății timp de mulți ani, nu a fost niciodată inclus în lista centrelor care puteau derula competențele de imagistică.

Am fost, de altfel, din motive inexplicabile, singurul centru universitar din România care nu putea derula aceste competențe.

Această nedreptate a fost acum corectată de Comisia de Cardiologie pe care o conduc în prezent, iar centrul medical Târgu Mureș își recapătă locul binemeritat în pregătirea tinerilor specialiști cardiologi.

Sau exemplul electrofiziologiei: Clinica de Cardiologie din Spitalul Clinic Județean din Târgu Mureș efectuează cel mai mare număr de crioablații din România, fără ca până acum să fi avut voie să asigure trainingul tinerilor specialiști în aceste tehnici. 

Sau, pentru competența de implantare de cardiostimulatoare, există în această clinică 4 medici cu competență, care nu erau lăsați să efectueze trainingul tinerilor cardiologi.

Prin acest ordin, se desființează monopolurile și se oferă posibilitatea efectuării acestor traininguri în toate centrele din România care îndeplinesc criteriile de competență, dotare, experiență și număr de proceduri, nu numai în unele dintre ele.

Se repară, astfel, încă o mare nedreptate făcută până acum corpului de profesioniști din Târgu Mureș dar și din alte centre”, a precizat prof.dr. Theodor a Benedek.

6 programe de formare au fost actualizate: cardiologia intervențională, electrofiziologia intervențională, implantarea de stimulatoare cardiace, ecocardiografia transtoracică, ecocardiografia transesofagiană și ecografia vasculară. 

15 centre de pregătire, distribuite geografic în toată țara, vor asigura pregătirea într-unul sau mai multe programe de competență din cele 6 programe acreditate.

190 de specialiști cardiologi din toată țara vor asigura pregătirea teoretică și practică în acest proces educațional complex, în cele 15 centre de pregătire.

Ordinul ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial din 17 iunie se referă la modificarea anexei nr. I la Ordinul ministrului sănătății nr. 418/2005 pentru aprobarea Catalogului național de programe de studii complementare în vederea obținerii de atestate de către medici, medici dentiști și farmaciști, precum și a Normelor metodologice de organizare și desfășurare a acestora.

24 COMENTARII

  1. chvetochki — новый взгляд на дизайн дома. [url=https://chvetochki.org.ua/]https://chvetochki.org.ua/[/url]
    Более 21 миллиона фотографий интерьеров, дизайнерских предметов и новых идей, а еще квалифицированные дизайнеры прямо в сети. … Ремонт домов и квартир. Интерьерный дизайн. Ремонт ванны. Кухонный ремонт. Дизайн ландшафта.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

EXCLUSIV. Cine sunt TINERII SALVATORI mureșeni decorați de Președintele României

Doi mureșeni au fost decorați marți seară, la Palatul Cotroceni, de Președintele României, Klaus Iohannis, care a premiat excelența în activitatea de voluntariat. Astfel, lui...

AȘA SE ARATĂ PISICA: Azomureș anunță “pregătiri pentru oprirea temporară”

Azomureş anunţă că urmează să înceapă pregătirile pentru oprirea temporară a activităţilor de producţie, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze. „Nivelul ridicat al...

IN MEMORIAM Kóbor János – OMEGA

Kóbor János, solistul trupei Omega, a murit la vârsta de 78 de ani, după ce a fost internat în spital în urmă cu câteva...

Recent Comments