www.mures.ro

vineri, februarie 26, 2021
No menu items!
Acasă ȘTIRI VESTE EXCELENTĂ pentru pacienții cardiaci, aflați sub tratament

VESTE EXCELENTĂ pentru pacienții cardiaci, aflați sub tratament

Începând din această lună, pacienții care au suferit un infarct miocardic și sunt purtători de stenturi cardiace pot beneficia timp de 3 ani de tratament gratuit cu medicamente antiagregante moderne.

A fost publicată în Monitorul Oficial noua recomandare potrivit căreia tratamentul cu antiagregant cu Ticagrelor (Brilique) comprimate de 60 mg se poate prescrie gratuit timp de 3 ani la pacienții la care a trecut un an de la producerea unui infarct miocardic și sunt purtători de stenturi coronariene, dacă în urma evaluării medicului specialist cardiolog aceștia prezintă risc crescut pentru evenimente aterotrombotice.

Până în prezent, aceștia beneficiau de tratament gratuit cu acest antiagregant timp de doar 12 luni de la infarct, după care pacienții trebuiau să achite, integral sau parțial, contravaloarea tratamentului, care putea ajunge la peste 300 de lei lunar. Acum, pot beneficia de acest tratament gratuit timp de 3 ani de la infarct.

Modificarea a fost deja implementată în sistemul informatic, astfel încât pacienții pot primi deja acest tratament gratuit dacă se prezintă la medicul specialist cardiolog.

Am abordat această reglementare, într-un scurt interviu cu prof.dr. Theodora Benedek, președinta Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sănătății și șefa Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Reporter: Ce trebuie să facă pacientul pentru a beneficia de această gratuitate?

prof.Theodora Benedek: Pentru a putea beneficia de extensia tratamentului gratuit pentru 3 ani, purtătorii de stenturi coronariene care au suferit un infarct miocardic trebuie să se prezinte la un control la medicul specialist cardiolog, care va evalua gradul de risc pentru evenimente aterotrombotice. Se consideră că acest risc este crescut dacă pacientul are peste 65 de ani, mai multe infarcte în antecedente, boală cronică de rinichi, diabet zaharat sau boală multivasculară. Dacă examinările efectuate indică prezența unui risc crescut atunci medicul specialist cardiolog poate iniția tratamentul gratuit cu Ticagrelor (Brilique) 60 mg, care poate fi continuat prin prescripția medicului de familie pe o perioadă de 3 ani, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul specialist cardiolog.

Această recomandare reprezintă de fapt o aliniere a practicii internaționale, ghidurile Societății Europene de Cardiologie recomandând administrarea de ticagrelor pe perioadă extinsă la această categorie de pacienți cu risc crescut, ca urmare a unor studii clinice internaționale care au demonstrat reducerea semnificativă a evenimentelor cardiovasculare acute la cei care au beneficit de tratament antiagregant pe o perioadă lungă după infarct.

Comisia de Cardiologie a Ministerului Sănătății a elaborat protocolul terapeutic actualizat, prin includerea indicației de administrarea a ticagrelor 60 mg pe o perioadă de 3 ani după infarct, pentru a putea asigura accesul pacientului cardiovascular la medicația salvatoare de vieți, în conformitate cu recomandările și practicile internaționale.  Este nevoie însă de evaluarea riscului ischemic la inițierea tratamentului, pentru a-l pune în balanță cu riscul hemoragic, evaluare care poate fi efectuată doar de către specialist, după care, o dată inițiat tratamentul, acesta poate fi continuat și de către medicul de familie.

Reporter: De ce este importantă această terapie antiagrenantă?

Theodora Benedek: Pe înțelesul pacientului, tratamentul antiagregant este cel care previne formarea trombilor din interiorul vaselor sangvine care irigă inima, și face ca stenturile coronariene să nu se înfunde. Dacă un stent coronarian se obstruează se produce un nou infarct miocardic, eveniment care poate fi prevenit prin administrarea de antiagregante.

Pe de altă parte, în perioada de după infarct există o accentuare a inflamației sistemice din întreg corpul care face ca unele plăci de colesterol din organism să devină mai friabile, mai vulnerabile, și să se poată complica. Aceste complicații pot apare la orice nivel – dacă apar la vasele de la inimă se produce un infarct, dacă apar la vasele care irigă creierul se produce un accident vascular cerebral.

Exact aceste complicații sunt prevenite de tratamentul antiagregant. De aceea este extrem de important ca pacienții cu infarct miocardic și stenturi coronariene, în special cei considerați la risc înalt de evenimente recurente, să poată beneficia de medicamente antiagregante care să îi protejeze în fața acestor riscuri.

România este din păcate pe un loc fruntaș în Europa în ceea ce privește mortalitatea de cauză cardiovasculară, iar bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces atât în țara noastră cât și în Europa.

În perioada pandemiei COVID-19, pacienții cardiacu sunt cei mai expuși de a face forme severe ale bolii, boala cardiovasculară fiind cea mai frecventă patologie înregistrată în rândul pacienților care au decedat de COVID-19.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Amenzi mari în Mureș pentru nepurtarea măștilor

În ultimele 24 de ore, în urma activităţilor desfăşurate pe raza întregului județ Mureș, au fost verificate peste 140 de societăți comerciale, peste 155...

O fetiță de 6 ani A AJUNS CU ELICOPTERUL SMURD LA TÂRGU MUREȘ, după ce a căzut din telescaun, la Sinaia

Un copil de 6 ani a căzut vineri din telescaun la Sinaia, la faţa locului fiind chemat un elicopter SMURD, pentru a-l transporta la...

Ursul de pe str Negoiului, în discuția dintre prefect și primarul Târgu Mureșului

Prefectul de Mureș Mara Togănel și primarul Târgu Mureșului, Soós Zoltán au discutat despre apariția repetată a unui urs în zona străzilor Negoiului și...

Kelemen Hunor promite 10 milioane de lei pentru Aeroportul Transilvania

Comisiile parlamentare dezbat în aceste zile proiectul bugetului pentru 2021. La elaborarea proiectului, UDMR a avut două priorități: pe de o parte se dorește sprijinirea...

Recent Comments