www.mures.ro

duminică, ianuarie 23, 2022
No menu items!
Acasă Povești care inspiră VIDEO: Fundația Benedek Teleki, proiecte pentru comunitatea mureșeană

VIDEO: Fundația Benedek Teleki, proiecte pentru comunitatea mureșeană

Fundația Benedek Teleki, cel mai nou ONG din spațiul civic mureșean, a deschis seria dezbaterilor pe care își propune să le organizeze în mod constant la Castelul Teleki din Dumbrăvioara.

Fidelă scopului de a evidenția particularitățile medico-ştiinţifice și culturale din județul Mureș, respectiv promovarea valorilor multiculturalităţii şi convieţuirii multietnice, Fundația Benedek Teleki intenționează să utilizeze castelul Teleki, în scopul prezentării acestuia ca pe o citadelă a ştiinţei medicale, artei  şi a multiculturalităţii.

Prima dezbatere organizată la Dumbrăvioara a adus în prim plan, cu argumente pro și contra, viitorul educației medicale în limba maghiară, în Târgu Mureș.

Inițiatorul evenimentului, prof.dr. Benedek Imre, președintele Fundației Benedek Teleki, a prezentat această întâlnire ca pe o platformă de idei și de soluții puse la dispoziția comunității locale: “Având invitați specialiști în medicină, educație, dar și reprezentanți ai societății civile și ai mass media, dezbaterea a căutat soluțiile care pot duce la garantarea, pentru UMFST, a statutului de universitate multiculturală.”

La eveniment au participat reprezentanți ai mediului academic și cultural din județul Mureș, ai cultelor religioase și ai mass media.

Și-au prezentat punctele de vedere directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Şincai” al Academiei Române, profesor universitar doctor Cornel Sigmirean, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureș, Gasparik Attila, directorul Teatrului Național Târgu Mureș și Nicu Mihoc, actor și director artistic al aceleiași instituții, reprezentanți ai cultelor religioase.

Au fost prezenți Victor Aileni, coordonatorul departamentului de analiză și planificare strategică al firmei MabeInvest LLC SUA/Romania, fost consultant al bazei militare de la Mihail Kogălniceanu și pentru construcția scutului de la Deveselu și Mădălina Neacșu, doctor în informații și securitate națională și care oferă expertiză în securitate și reziliență urbană, politici și strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiză de intelligence, competitive intelligence, agrointelligence, juridic-administrativ.

Una dintre concluziile evenimentului, expusă de prof.dr.Theodora Benedek a fost aceea cănu înțeleg de ce unii doresc înființarea acestei linii cu predare în limba maghiară. Dar la fel de neînțeles este și opoziția celorlalți la acest deziderat, în măsura în care el există cu adevărat”.

Părerile exprimate au dus la concluzia generală, exprimată de prof.dr. Benedek Imre,  că proiectul de înființare a liniei cu predare în limba maghiară de la UMFST Târgu Mureș este un element eficient în aprofundarea limbii materne de studenții maghiari, ceea ce ar duce și la un confort sporit al pacienților de etnie maghiară.

Reportajul video al evenimentului îl puteți viziona mai jos:

Fundația Benedek Teleki a organizat, tot la Castelul Teleki din Dumbrăvioara, seminarul strategic cu tema “Întoarcerea militarilor veterani din Teatrul de Operații”, eveniment în cadrul căruia s-au dezbătut o serie de subiecte privind parteneriatul civil – militar – medical – cetățean.

La eveniment au participat militari, veterani de război, jurnaliști, specialiști în finanțe și medicină.

Intervențiile invitaților, printre care îi amintim pe Traian Halalai,  Presedintele EXIMBANK, Victor Aileni, expert NATO, prof. Theodora Benedek și ptof. Benedek Imre le puteți vedea în materialul video de mai jos:

1 COMENTARIU

  1. chvetochki — новый взгляд на дизайн дома. [url=https://chvetochki.org.ua/]https://chvetochki.org.ua/[/url]
    Более 21 миллиона фотографий интерьеров, дизайнерских предметов и новых идей, а еще квалифицированные дизайнеры прямо в сети. … Ремонт домов и квартир. Интерьерный дизайн. Ремонт ванны. Кухонный ремонт. Дизайн ландшафта.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

EXCLUSIV. Cine sunt TINERII SALVATORI mureșeni decorați de Președintele României

Doi mureșeni au fost decorați marți seară, la Palatul Cotroceni, de Președintele României, Klaus Iohannis, care a premiat excelența în activitatea de voluntariat. Astfel, lui...

AȘA SE ARATĂ PISICA: Azomureș anunță “pregătiri pentru oprirea temporară”

Azomureş anunţă că urmează să înceapă pregătirile pentru oprirea temporară a activităţilor de producţie, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze. „Nivelul ridicat al...

IN MEMORIAM Kóbor János – OMEGA

Kóbor János, solistul trupei Omega, a murit la vârsta de 78 de ani, după ce a fost internat în spital în urmă cu câteva...

Recent Comments