21 mai este Ziua Poliției Locale.
Prima atestare a Poliției Locale în regiunea transilvană își are originea undeva la mijlocul secolului al XIX-lea, când statul austriac înființa, în oraşe precum Târgu Mureş, Sibiu, Braşov şi Sighişoara, primele structuri de Poliție Locală, cunoscute sub denumirea de Direcțiune de Poliție. Conform lucrării Instituții cu specific polițienesc la mijlocul secolului XIX – Direcția de poliție a orașului”, avându-l ca autor pe pe cercetătorul Moldovan Peter, de la Arhivele Naționale Mureș, Poliția Locală reprezintă, astfel, cea mai veche instituție autohtonă de ordine şi siguranță publică din oraș.
Potrivit ,,Publicațiunii guvernatorului civil şi militar al Transilvaniei” nr. 28 din 15 noiembrie 1848, Direcția de Poliție Locală Târgu Mureș era condusă de un „Director”, care avea în subordine un adjunct şi 4 căpitani de stradă sau cvartal, respectiv cvartalul Pocloș, Sîngeorgiu, Sîncrai şi Sf. Nicolae (zona centrală a oraşului de astăzi), angajații fiind militari, iar conducerea instituției civilă.
Dacă până în anul 1918, Poliția Locală și-a desfășurat activitatea ca organ specific Imperiului Austro-Ungar, după această dată, prin reorganizarea Poliției la nivel național, a dispărut, practic, din tabloul forțelor polițienești, cu toate că structuri precum „detașamentul gardienilor publici” funcționau în cadrul comisariatelor înființate în noile unități administrativ-teritoriale.
Peste mai bine de 7 decenii, în perioada postdecembristă, nevoia unanimă a autorităților locale de a avea propria poliție s-a concretizat în înființarea Corpului gardienilor publici.
Ulterior, Corpul gardienilor publici se reorganizează și ia ființă Poliția Comunitară.
În evoluția Poliției Locale, anul 2010 reprezintă un moment de referință, întrucât are loc reorganizarea Poliţiei Comunitare şi crearea instituției în forma ei structurală actuală.
sursa: Facebook/Poliția Locală Târgu Mureș
sursa foto: zi-de-zi.ro