Muzeul Etnografic Anton Badea din Reghin se remarcă, în ultima perioadă, cu prezențe consistente în mediul online, unde relatează istorii despre sărbători, obiceiuri și tradiții românești. Nici ziua Sfinților Constantin și Elena nu face excepție. Vă prezentăm povestea sărbătorii din 21 mai, în relatarea specialiștilor de la Muzeul reghinean, însoțită de urările de bine ale redacției mures.ro pentru sărbătoriții zilei.
„În miezul primăverii, în fiecare an la data de 21 Mai, Dumnezeu a rânduit ca Biserica să prăznuiască pe Sfinții Constantin și Elena. Perioada în care au domnit cei doi Sfinți a fost cunoscută ca ”Epocă de Aur”, deoarece, datorită lor, creștinismul a devenit religie permisă, jertfele sângeroase au fost interzise iar duminica a fost stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman.
În calendarul popular Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor, numită si ”Constantin Graur” sau ”Constantin Puiul”. În aceasta zi, păsările își învață puii să zboare, după ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie (11 februarie).
Conform tradiției populare, în această zi nu se lucrează pământul, pentru ca holdele și strugurii să nu fie distruși, iar până pe data de 21 mai trebuie să fie semănate porumbul, meiul și ovăzul.
În această zi păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi în timpul pășunatului.
Femeile în această zi stropesc cu aghiasmă gospodăriile și aprind tămâie pentru a alunga duhurile rele. Pentru voie buna în familie, trebuie duse în casă trei fire de bujori.”
sursa info/foto: Facebook/ Muzeul Etnografic Anton Badea din Reghin/ Hornoi Cosmin