www.mures.ro

miercuri, iulie 5, 2023
No menu items!
Acasă ȘTIRI Consilierii locali REFUZĂ să aprobe 500 de teste COVID, oferite GRATUIT pentru...

Consilierii locali REFUZĂ să aprobe 500 de teste COVID, oferite GRATUIT pentru elevii din Târgu Mureș

Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș a dezbătut, joi după amiază, proiectul inițiat de prof.dr. Theodora Benedek pentru efectuarea voluntară și gratuită a testelor Real Time PCR pentru personalul didactic și elevii implicați în examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

Theodora Benedek a solicitat includerea pe ordinea de zi a acestui proiect, în regim de urgență, după ce a reușit, în urma discuțiilor cu managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Claudiu Puiac, realizarea gratuită a 500 de teste.

Conform proiectului Theodorei Benedek, contribuția Primăriei la decontul testelor ar interveni doar dacă solicitările vor depăși cifra de 500.

În ciuda pașilor parcurși până în prezent de Theodora Benedek, o parte dintre consilierii locali au imprimat o notă electorală dezbaterilor din ședința online și s-au arătat refractari față de această propunere.

Asta, în ciuda faptului că inclusiv Secretarul  municipiului Târgu Mureș, Dianora Buculei, a spus că ar fi păcat să se piardă cele 500 de teste gratuite, oferite de Spital.

Secretarului municipiului le-a sugerat consilierilor “să aprobe protocolul, în limita a 500 de teste suportate de Spitalul Clinic Județean, iar în cazul în care vor fi mai mulți care se vor înscrie, se va face o rectificare de buget să se aloce sumele. Proiectul poate merge deocamdată până în limita a 500 de teste.”

Invocând necesitatea de a stipula impactul bugetar și sursa de finanțare a proiectului, consilierul local Radu Bălaș, din partea Partidului Oamenilor Liberi (POL) a spus că “dacă era chiar așa importantă testarea asta, cred că Ministerul Sănătății ar fi elaborat niște protocoale pentru aceste perioade de examen. Așa încât nu văd de ce am inventa noi gaura la macaroană“.

În replică, Theodora Benedek a opinat că “referitor la impactul bugetar, până nu demarăm acest demers, nu știm câți vor solicita aceste testări. Dar se poate rezolva foarte ușor problema, în sensul că dacă aprobăm astăzi bugetul și demărăm campania se vor înscrie cei care doresc testarea. Putem face o estimare pentru o rectificare bugetară, pentru ca, dacă va fi nevoie, să alocăm sumele respective.”

Viceprimarul Sergiu Papuc, consilier local din partea Partidului Social Democrat (PSD), care a fost și președintele ședinței de joi, 28 mai, a spus că, în opinia lui, exemanele nici nu ar trebui să aibă loc:  “eu întodeauna am susținut că aceste examene n-ar fi trebuit să se țină deloc”.

Este interesant că cei mai virulanți critici ai testării gratuite și voluntare au fost tocmai Radu Bălaș (POL) și Sergiu Papauc (PSD), cei care în luna martie se arătau extrem de îngrijorați de întârzierea, vreme de opt zile, a  rezultatelor testării la coronavirus a Theodorei Benedek, care s-a aflat în autoizolare după un contact cu un caz pozitiv.

În finalul dezbaterilor de joi, proiectul a fost amânat cu votul majorității consilierilor locali, chiar dacă până la începutul perioadei dedicate examenelor de Evaluare Națională și de Bacalaureat mai sunt numai două săptămâni.

Este interesantă reacția inițiatorului proiectului și de urmărit dacă Thoedora Benedek va aștepta o altă ședință a Consiliului Local sau va propune alte soluții.

 

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments