www.mures.ro

miercuri, iulie 5, 2023
No menu items!
Acasă ȘTIRI EXCELENȚA, la aniversare: Mii de vieți salvate în 3 ani, la USTACC...

EXCELENȚA, la aniversare: Mii de vieți salvate în 3 ani, la USTACC Târgu Mureș

Astăzi, se împlinesc 3 ani de la momentul în care a fost dată în folosință Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC) Târgu Mureș. 

Grație acestei Unități, în primele 10 luni din anul 2020, la Târgu Mureș se înregistrează cea mai mică mortalitate din țară în tratamentul urgențelor cardiovasculare, de numai 1,16%.

Performanța se datorează profesioniștilor de excepție coordonați de prof.dr. Theodora Benedek.

Șefa Clinicii de Cardiologie spunea, în 3 noiembrie 2017, că „unitatea de terapie intensivă coronarieni este un deziderat care a necesitat foarte mult efort și foarte multă muncă din partea colectivului Clinicii de Cardiologie pentru că, practic, atunci când vine o urgență cardiacă, un pacient cu infarct miocardic acut este foarte important ca, după ce ai asigurat tratamentul de urgență al acestuia, el să beneficieze de condiții de tratament la standarde optime. Există studii care demonstrează ca dacă acest pacient, odată ce l-ai revascularizat, odată ce i-ai asigurat tratamentul de urgență și este găzduit într-o unitate de terapie intensivă cu dedicație pentru pacientul coronarian, șansa lui de supraviețuire este mult mai ridicată.”

Acum 3 ani, la momentul înființării USTACC, prof.dr. Benedek Imre, cel care a avut ideea înființării acestui centru declara că “Aveam 35 de ani când am intrat în această unitate și am visat îndrăzneț că voi înființa o Unitate de Cardiologie, vis care s-a realizat mai frumos decât aș fi visat vreodată, sunt un norocos. Normal că acest noroc nu e chiar atât de ușor cum vă închipuiți, aș putea scrie o carte despre greutățile prin care am trecut, dar încă nu sunt la vârsta amintirilor. Vă mulțumesc pentru prezență și pentru împărtășirea visurilor. De-acum, bolnavii care se adresează Unității de Cardiologie a Spitalului Județean au intrat în Europa din punct de vedere al asistării urgențelor bolilor cardiovasculare.”

USTACC Târgu Mureș are astăzi cel mai bun indice de complexitate a cazurilor dintre clinicile de profil la nivel național și totodată cea mai mică mortalitate prin urgențe cardiovasculare din România, de 2,5%.

Ținta, la nivel național, este reducerea mortalității la 5,8%, deziderat îndeplinit demult la Târgu Mureș, grație acestei unități de excelență.

Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC), din cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș asigură tratamentul cazurilor complexe de urgențe cardiovasculare. USTACC funcționează ca centru terțiar, unde se trimit cazurile urgente și de complexitate crescută din județul Mureș și toate județele vecine.

În cei trei ani de funcționare, aici au fost tratate 3.718 urgențe cardiovasculare majore (infarct miocardic, embolii pulmonare, insuficiență cardiacă acută, aritmii, disecții de aortă etc).

1.630 de cazuri, adică 44% au fost din județul Mureș, restul provenind din județele vecine.

Din Harghita au venit 18% din cazuri, din Bistrița 11%, Alba 10% și din Sibiu 9%.

La Târgu Mureș au fost aduse însă și cazuri de complexitate crescută din întreaga țară, inclusiv din marile centre universitare, respectiv București, Timișoara, Cluj, Iași, Constanța, Brașov.

De la debutul pandemiei, Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici nu s-a închis deloc, fiind asigurată continuitatea, prin tratamentul complex al unui număr de 422 urgențe majore cardiovasculare internate în perioada aprilie – octombrie 2020.

Personalul Clinicii conduse de Theodora Benedek a luat măsurile necesare pentru a reduce la maximum riscul de contaminare a cadrelor medicale, bolnavilor, dar și al circuitelor specifice.

Într-o perioadă în care toate centrele de urgență pentru tratamentul bolilor cardiovasculare și-au redus activitatea, USTACC Târgu Mureș a continuat să funcționeze că unitate strategică pentru regiunea Centru.

Aici au venit cazuri complexe din toată țară, inclusiv COVID-pozitive, la care s-a asigurat tratamentul intervențional de repermeabilizare de urgență.

Felicitări profesioniștilor de la USTACC Târgu Mureș și colectivului Clinicii de Cardiologie și la mulți ani, spre binele pacienților pe care îi tratează.

 

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments