În urma solicitării adresate de mures.ro, Direcția de Sănătate Publică Mureș ne-a informat în legătură cu media numărului zilnic de teste COVID19, efectuate în laboratoarele din sistemul public de sănătate din județul Mureș, precum și în laboratoarele private.
Am solicitat un interval de referință de 7 zile, considerând că acesta este relevant, din punctul de vedere al unei imagini asupra ratei rezultatelor pozitive, comparativ cu numărul de probe analizate.
Direcția Județeană de Sănătate Publică ne-a informat, astfel, că în perioada 26 octombrie – 1 noiembrie, numărul mediu al testelor efectuate zilnic în sistemul public de sănătate din județul Mureș este de 262. În sistemul privat, în același interval de referință, s-au efectuat un număr mediu de 370 de teste zilnic.
Așadar, în perioada 26 octombrie – 1 noiembrie, în județul Mureș s-au efectuat 632 de teste în medie, pe zi, cifră cumulată din laboratoarele de stat și cele private.
Conform informațiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, în intervalul analizat, în județul Mureș am avut o medie de 191 de cazuri pozitive pe zi.
Astfel, în județul Mureș avem o rată de pozitivare a testelor de 30,22%.
Dar, ce se întâmplă la nivel național?
Conform G4Media, şase judeţe au prelucrat, în 1 noiembrie, sub o sută de teste într-o zi, fapt care influenţează rata de incidenţă a infecţiilor COVID-19 raportate la mia de locuitori.
În 1 noiembrie, cele mai multe teste, după București, au fost efectuate în Timiș – 3151, Cluj – 2.831 și Iași – 2.030. Toate trei se află în scenariul roșu, pentru că au depășit incidența de 3 la mie în ultimele două săptămâni și suportă restricții dure.
Pe de altă parte, județul Călărași a efectuat doar 8 teste în aceeași zi, iar Ialomița 9 teste. Sub 100 de teste au efectuat și județele Giurgiu (94), Prahova (85), Brăila (70), Dâmbovița (40). Toate se află în scenariul verde sau galben, cu restricții mai ușoare.
În mod firesc din punct de vedere statistic, dar anormal din perspectiva politicilor de sănătate publică, județele în care nu se efectuează teste nu au o rată de pozitivare care să includă aceste localități în scenariul roșu.
Vă reamintim că doar o incidenţă mai mare de 3 cazuri COVID19 la mia de locuitor, poate duce la impunerea de restricţii de autorităţi.
O politică de testare masivă, practicată în cele mai multe țări europene, rămâne singura soluție de identificare a cazurilor pozitive și de izolare a acestora, în scopul controlului infectărilor la nivelul comunităților locale.
Județul Mureș are o medie relativ bună a testelor efectuate, grație laboratoarelor private, care fac mai multe teste pe zi decât cele din sistemul public.
Una dintre explicații este disponibilitatea mureșenilor de a investi financiar în testele efectuate în sistemul privat, situație valabilă pentru majoritatea Transilvaniei, fapt mai puțin întâlnit în județele din sudul țării sau în Moldova.