www.mures.ro

miercuri, martie 3, 2021
No menu items!
Acasă ȘTIRI FABRICA DE MELCI din Fântânele (Mureș), printre primele din țară

FABRICA DE MELCI din Fântânele (Mureș), printre primele din țară

Pe o piață de peste 50 de milioane de euro, una dintre primele patru companii românești producătoare de carne de melc este din județul Mureș. 

Carnea de melc se remarcă printr-un conținut mare de proteine și conținut scăzut de glucide și lipide și este folosită la prepararea unor rețete foarte gustoase, fiind recomandată și în meniurile celor care suferă de boli ale ficatului, de obezitate, afecțiuni pulmonare, ale bronhiilor și gâtului.

Aminoacizii prezenți în carnea de melc, catifelează și favorizează eliminarea celulitei și a varicelor.

Cochilia se folosește la realizarea anumitor specialități din carne de melc.

De 14 ani, SC EGAN PROD SRL este unul dintre cei mai mari achizitori de melci vii și producători de carne melci și cochilii de pe piața din România, iar obiectivul companiei este de a deveni lideri de piață.

Fabrica se află în comuna Fântânele și produce peste 300 tone de carne de melci și 100 tone de cochilii de melci.

Melcii care ajung în fabrica de la Fântânele sunt colectați din două surse: din fauna sălbatică și din fermele de creștere a melcilor.

Procesul de obținere și prelucrare a cărnii implică mai multe etape.

După o perioadă de repaus de minim 7 zile (pentru purjare) melcii sunt sacrificați prin opărire (blanchare). Apoi urmează operația de decochiliere (separarea cărnii de cochilie) urmată de eviscerare (tăierea hepato-pancreasului).

Carnea astfel obținută este fiartă și triată pe dimensiune (calibrare).

Fiecare dimensiune este apoi verificată atent (verificarea calitativă) și ambalată în pungi din material plastic rezistent, în fiecare pungă fiind introduse 5 kilograme de carne.

Pungile sunt vacuumate și lipite termoelectric, apoi introduse în tunelul de congelare rapidă. După minim 8 ore de depozitare în tunel (-22 °C) sunt ambalate în cutii de carton și depozitate în congelator până la livrare.

Cochilia este spălată în soluție de sodă caustică, neutralizare cu soluție corespunzătoare de hipoclorit, clătire în 2 etape în apă curată, uscare și triere pe dimensiune.

Urmează verificarea lor atentă pentru eliminarea celor necorespunzătoare. Ambalarea lor se face în cutii de carton de 6 kg.

Cochiliile care au găuri mici sunt reparate. Pentru acoperirea găurilor se folosește un lipici special. Un alt produs pe care societatea îl obține de la melci este spumă de melc (BAVE), folosită în industria farmaceutică și industria cosmeticelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

INCENDIU PE AUTOSTRADĂ, la Ungheni

Un autocamion încărcat cu piatră a luat foc în Ungheni, pe Autostrada A3.  Pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș intervin pentru stingerea incendiului. Acesta se...

ACCIDENT LA SASCHIZ. Trei bărbați au ajuns la spital

În această dimineață, polițiștii au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe DN13 E60, între localitățile Saschiz și Vânători. Din primele cercetări...

ATENȚIE LA MASCĂ! 130 de amenzi aplicate în Mureș, de ieri până azi

În ultimele 24 de ore, în urma activităţilor desfăşurate pe raza întregului județ, au fost verificate peste 110 societăți comerciale, peste 225 de mijloace...

Spărgător de mașini din Târgu Mureș a ajuns în arestul Poliției

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Târgu Mureș au identificat, la scurt timp după ce ar fi comis o infracțiune de tentativă...

Recent Comments