www.mures.ro

joi, iunie 6, 2024
No menu items!
Acasă ȘTIRI FABRICA DE MELCI din Fântânele (Mureș), printre primele din țară

FABRICA DE MELCI din Fântânele (Mureș), printre primele din țară

Pe o piață de peste 50 de milioane de euro, una dintre primele patru companii românești producătoare de carne de melc este din județul Mureș. 

Carnea de melc se remarcă printr-un conținut mare de proteine și conținut scăzut de glucide și lipide și este folosită la prepararea unor rețete foarte gustoase, fiind recomandată și în meniurile celor care suferă de boli ale ficatului, de obezitate, afecțiuni pulmonare, ale bronhiilor și gâtului.

Aminoacizii prezenți în carnea de melc, catifelează și favorizează eliminarea celulitei și a varicelor.

Cochilia se folosește la realizarea anumitor specialități din carne de melc.

De 14 ani, SC EGAN PROD SRL este unul dintre cei mai mari achizitori de melci vii și producători de carne melci și cochilii de pe piața din România, iar obiectivul companiei este de a deveni lideri de piață.

Fabrica se află în comuna Fântânele și produce peste 300 tone de carne de melci și 100 tone de cochilii de melci.

Melcii care ajung în fabrica de la Fântânele sunt colectați din două surse: din fauna sălbatică și din fermele de creștere a melcilor.

Procesul de obținere și prelucrare a cărnii implică mai multe etape.

După o perioadă de repaus de minim 7 zile (pentru purjare) melcii sunt sacrificați prin opărire (blanchare). Apoi urmează operația de decochiliere (separarea cărnii de cochilie) urmată de eviscerare (tăierea hepato-pancreasului).

Carnea astfel obținută este fiartă și triată pe dimensiune (calibrare).

Fiecare dimensiune este apoi verificată atent (verificarea calitativă) și ambalată în pungi din material plastic rezistent, în fiecare pungă fiind introduse 5 kilograme de carne.

Pungile sunt vacuumate și lipite termoelectric, apoi introduse în tunelul de congelare rapidă. După minim 8 ore de depozitare în tunel (-22 °C) sunt ambalate în cutii de carton și depozitate în congelator până la livrare.

Cochilia este spălată în soluție de sodă caustică, neutralizare cu soluție corespunzătoare de hipoclorit, clătire în 2 etape în apă curată, uscare și triere pe dimensiune.

Urmează verificarea lor atentă pentru eliminarea celor necorespunzătoare. Ambalarea lor se face în cutii de carton de 6 kg.

Cochiliile care au găuri mici sunt reparate. Pentru acoperirea găurilor se folosește un lipici special. Un alt produs pe care societatea îl obține de la melci este spumă de melc (BAVE), folosită în industria farmaceutică și industria cosmeticelor.

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments