www.mures.ro

Acasă ȘTIRI Ministerul Sănătății merge pe mâna Theodorei Benedek

Ministerul Sănătății merge pe mâna Theodorei Benedek

0

În calitate de președinte al Comisiei Naționale de Cardiologie, prof.dr. Theodora Benedek a validat, pentru Ministerul Sănătății, datele privind vaccinarea anti-COVID a pacienților care urmează tratament anticoagulant sau antiagregant.

Ministerul Sănătății a prezentat datele validate de prof. Theodora Benedek în comunicarea oficială a instituției condusă de Vlad Voiculescu.

Concluzia științifică este că pacienții care iau tratamente anticoagulante și antiagregante se pot vaccina împotriva COVID-19!

Vă prezentăm datele medicale, bazate pe cercetările științifice:

  Pacienților aflați sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol ) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranță. Nu se va întrerupe tratamentul anticoagulant.

  Pacienții cu proteze metalice mitrale și aortice trebuie să-și dozeze INR-ul înainte de vaccinare. În cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant

  Pacienților aflați sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a omite nicio doză de anticoagulant.

  Pacienților aflați sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranță. Ca măsură de precauție suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant.

  Pacienții în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nicio ajustare a medicației și nu trebuie să întrerupă medicația.

  Se recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subțiri).

  Este recomandată menținerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute.

  În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant.

Informații validate de Prof. Univ. dr. Theodora Benedek, președinta Comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătății