www.mures.ro

marți, iulie 4, 2023
No menu items!
Acasă ȘTIRI O NOUĂ INCOMPATIBILITATE la Spitalul Clinic Județean din Târgu Mureș. Un șef...

O NOUĂ INCOMPATIBILITATE la Spitalul Clinic Județean din Târgu Mureș. Un șef de secție, în vizorul ANI

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate şi conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul mai multor persoane cu funcţii de conducere din spitale, Ministerul Sănătăţii şi Direcţiile de Sănătate Publică.

Potrivit ANI, Rodica Ioana Bălaşa, medic primar – Şef Secţie Clinică Neurologie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, s-a aflat în conflict de interese în perioada 22 noiembrie 2016 – 13 aprilie 2021, deoarece soţul acesteia a deţinut funcţia de Şef secţie în cadrul aceluiaşi spital, încălcând prevederile art.178, alin. (2), lit. b) coroborate cu prevederile art. 185, alin. (15) din Legea nr. 95/2006, susţine Agenţia Naţională de Integritate.

Anterior, în 10 mai, Agenţia Naţională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală, în cazul a 17 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010.

Printre persoanele vizate se numără și Simona Bățagă, Şefa secţiei Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, care, în opinia ANI, se află în CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV.

Conform Agenției Naționale de Integritate, în perioada 22 noiembrie 2016 – 19 noiembrie 2020, persoana evaluată a exercitat funcţia de şef al Secţiei Gastroenterologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș iar soţul acesteia deţine funcţia de şef al Secţiei Ortopedie şi Traumatologie, încălcând astfel dispoziţiile art. 185, alin. (15) coroborate cu dispoziţiile art. 178, alin. (2), lit. b) din Legea nr. 95/2006.

În aprilie, ANI  a emis un alt comunicat prin care anunța că Tiberiu Băţaga, şef al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-a aflat în conflict de interese în perioada 22 noiembrie 2016 – 21 iulie 2020, deoarece soţia acestuia deţine funcţia de şef secţie al Secţiei Clinice Gastroenterologice în cadrul aceluiaşi spital.

Tiberiu Băţaga a încălcat dispoziţiile dispoziţiile art. 178, alin. (2), lit. b) din Legea nr. 95/2006, coroborat cu art. 185, alin. (15) din acelaşi act normativ.

Art. 178, alin. (1), lit. d) şi alin. (2), lit. b) din Legea nr. 95/2006, prevede: “(1) Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: (…) d) exercitarea unei activităţi sau a unei funcţii de membru în structurile de conducere ale unei alte unităţi spitaliceşti (…) (2) Constituie conflict de interese: (…) b) deţinerea de către soţul/soţia, rudele managerului ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai acestuia a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager”. 

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective.

Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments