www.mures.ro

joi, octombrie 21, 2021
No menu items!
Acasă Oameni care schimba VIZITĂ DE GRADUL 0 la Târgu Mureș

VIZITĂ DE GRADUL 0 la Târgu Mureș

Importanța istorică a relațiilor dintre comunitățile românească, maghiară și evreiască din Târgu Mureș capătă, în aceste zile, conotații aparte, odată cu vizita în oraș a doctorului Herman Berkovits, medicul personal al lui Benjamin Netanyahu.

Proiectele bazate pe multiculturalitatea Târgu Mureșului, potențate de importanța strategică a zonei, prin apropierea de bazele NATO, sunt completate de schimburi profesionale în domeniul medicinei. Deloc întâmplător, medicul Herman Berkovits și soția sa, Elisabeta Berkovits, un intelectual desăvârșit care s-a născut la Târgu Mureș, sunt și oaspeții profesorilor universitari Theodora Benedek și Benedek Imre.

Herman Berkovits, medicul lui Benjamin Netanyahu

În 1975, Doctorul părăsea România, pentru a se stabili în Israel, împreună cu familia. Avea să se specializeze la spitalele Bikur Holim și Hadasa din Ierusalim, iar apoi, din 1981, a fost medic specialist în pediatrie la Spitalul Bikur Holim. Din 1985 conduce propria clinică de medicină pediatrică și generală în orașul Ierusalim.

Odată cu obținerea celui de-al doilea mandat de premier al Israelului de către Benjamin Netanyahu, a fost desemnat oficial ca medic personal al Premierului Israelian.

Faptul că un evreu-român a fost desemnat medic personal al premierului israelian, într-o țară unde sunt foarte mulți medici excepționali, este o onoare pentru școala de medicină românească.

Herman Berkovits a fost numit Consul Onorific al României în Israel și a fost decorat de Președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național Pentru Merit în grad de ofițer, pentru contribuția personală la susținerea și promovarea relațiilor dintre Statul Israel și România.

Prof. Elisabeta Berkovits, un intelectual desăvârșit, s-a născut la Târgu Mureș

Soția sa, Prof. Elisabeta Berkovits, este director de relații internaționale și profesor de pian la Conservatorul din Ierusalim. S-a născut la Târgu Mureș unde tatăl domniei sale, dr. Lax, a fost un medic foarte cunoscut, iar după emigrarea în Israel a devenit directorul secției de Radiologie de la Spitalul Hadasa din Ierusalim.

Elisabeta Berkovits a absolvit Liceul de Muzică și Arte Plastice din Târgu Mureș, urmând apoi Conservatorul Gheorghe Dima din Cluj Napoca, secția de pian. După obținerea licenței a fost profesoara de pian la Liceul de Muzica din  Târgu Mureș.

Din anul 1975 până în prezent, este profesor de pian la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim. Timp de mai mulți ani a ocupat postul de director adjunct și profesor de pian la Academiei de Muzică din Ierusalim.

O foarte bună prietenă a sa este și Sara Netanyahu, soția fostului prim-ministru din Israel.

O prietenie care durează de 27 de ani, de când Herman Berkovits a devenit medicul familiei. Familiile noastre sunt foarte legate una de cealaltă, vorbim și ne întâlnim la toate ocaziile. Cei doi băieți ai familiei Netanyahu, Iair și Avner, au învățat pian la mine mulți ani, au fost foarte talentați și au dat numeroase concerte.

Vizita la Târgu Mureș a familiei Berkovits vine în anticiparea evenimentului pregătit de președintele comunității evreiești din Târgu Mureș, Vasile Dub, în cinstea celor 200 de ani de prezență a evreilor în Târgu Mureș.

Este și contextul în care caravanaurbana.ro si mures.ro, care au produs o serie de episoade tv online în acest proiect, vor realiza o emisiune specială cu cei doi oaspeți ai Târgu Mureșului, pe care o veți putea urmări zilele următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Școala de cardiologie din Târgu Mureș, elogiată la cel mai important eveniment al specialiștilor în domeniu

Școala modernă de cardiologie din Târgu Mureș a fost reprezentată chiar de fondatorul acesteia, prof.dr. Benedek Imre, la Congresul East Meets West 2021, al...

CURĂȚENIA GENERALĂ în Târgu Mureș. Toate DETALIILE

În Municipiul Târgu Mureș organizăm acțiunea ecologică „Curățenie generală”, campanie dedicată persoanelor fizice cu case individuale precum și asociațiilor de proprietari. CÂND se desfășoară curățenia...

Începe CURĂȚENIA GENERALĂ în municipiul Târgu Mureș!

În Municipiul Târgu Mureș organizăm acțiunea ecologică „Curățenie generală”, campanie dedicată persoanelor fizice cu case individuale precum și asociațiilor de proprietari. CÂND se desfășoară curățenia...

RAPORT DEVASTATOR: Reabilitarea bolnavilor cardiovasculari, ignorată de autoritățile din România

Cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii, a fost organizată conferința "Mediul de afaceri în sprijinul sistemului medical". Invitată în cadrul evenimentului, Prof. Dr. Theodora Benedek,...

Recent Comments