www.mures.ro

joi, octombrie 21, 2021
No menu items!
Acasă ȘTIRI Sute de mureșeni au omagiat personalitatea profesorului doctor Benedek István

Sute de mureșeni au omagiat personalitatea profesorului doctor Benedek István

La împlinirea unui an de la dispariția profesorului doctor Benedek István, vineri, la Clinica de pe strada Revoluției nr. 35 din Târgu Mureș, a avut loc dezvelirea plăcii memoriale, creată de sculptorul Benedek József.

600 de persoane au cinstit, în seara aceleiași zile, memoria lui Benedek István, în sala mare a Palatului Culturii, la un eveniment care a omagiat personalitatea medicului târgumureșean.

Discursurile in memoriam au fost urmate de un moment susținut de actorii Szilágyi Enikő, Székely Éva și Kilyén László și de un concert de pian al lui Csíky Boldizsár jr.

Reputatul profesor Benedek Imre, fratele medicului Benedek  István a subliniat că

“Benedek István a fost al Transilvaniei, al Târgu Mureșului, unde a trăit și a desfășurat activități complexe și a devenit un profesor de mare notorietate, cunoscut și apreciat în toată lumea.

Cu viziunea care l-a caracterizat, a creat Școala de Hematologie și Clinica de Hematologie din Târgu Mureș. Nu s-a mulțumit să fie un simplu medic de familie, de care colectivitatea își aduce aminte cu mare drag, bazându-se pe el nu numai profesional dar și în multe alte probleme.

Colectivul își aduce aminte cu mândrie și tristețe de profesorul lor, care a extins toată gama de investigații și tratament, efectuând primul transplant de celule stem din țară, având în spate recunoștința bolnavilor săi și a colegilor specialiști.

Activitatea sa științifică extrem de laborioasă a fost comprimată în nenumărate cărți, articole publicate în reviste de specialitate, sau conferințe susținute ca lector nelipsit de la congresele de prestigiu de hematologie, naționale sau europene.

După retragerea sa forțată și nemeritată, de către cei care condus destinele medicinii tîrgumureșene, a continuat activitatea sa ca voluntar, contribuind la dezvoltarea în continuare a Clinicii de Hematologie, formarea de rezidenți, lucrând de dminineața până seara. Continuându-și activitatea în cel mai mare focar de COVID, boala l-a doborât și l-a luat din mijlocul pacienților elevilor și colaboratorilor săi.

Numeroși bolnavi din România și străinătate caută în continuare echipa formată de el, rugând colaboratorii săi să dea soluții pentru bolnavi, în special pentru cazurile complicate.

Poate activitatea lui științifică, didactică și profesională nu poate fi încă recunoscută și apreciată, urmând ca  elevii și colaboratorii lui, precum și cei peste 1 milion de pacienți pe care i-a consultat, să așeze personalitatea sa la locul cuvenit în istoria medicinii tîrgumureșene și românești, și de ce nu, și a comunității maghiare din care a făcut parte”, a mai remarcat prof. dr. Benedek Imre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Școala de cardiologie din Târgu Mureș, elogiată la cel mai important eveniment al specialiștilor în domeniu

Școala modernă de cardiologie din Târgu Mureș a fost reprezentată chiar de fondatorul acesteia, prof.dr. Benedek Imre, la Congresul East Meets West 2021, al...

CURĂȚENIA GENERALĂ în Târgu Mureș. Toate DETALIILE

În Municipiul Târgu Mureș organizăm acțiunea ecologică „Curățenie generală”, campanie dedicată persoanelor fizice cu case individuale precum și asociațiilor de proprietari. CÂND se desfășoară curățenia...

Începe CURĂȚENIA GENERALĂ în municipiul Târgu Mureș!

În Municipiul Târgu Mureș organizăm acțiunea ecologică „Curățenie generală”, campanie dedicată persoanelor fizice cu case individuale precum și asociațiilor de proprietari. CÂND se desfășoară curățenia...

RAPORT DEVASTATOR: Reabilitarea bolnavilor cardiovasculari, ignorată de autoritățile din România

Cu prilejul Zilei Mondiale a Inimii, a fost organizată conferința "Mediul de afaceri în sprijinul sistemului medical". Invitată în cadrul evenimentului, Prof. Dr. Theodora Benedek,...

Recent Comments