www.mures.ro

joi, iunie 6, 2024
No menu items!
Acasă ȘTIRI Un deputat de Mureș propune o lege împotriva afaceriștilor drujbei

Un deputat de Mureș propune o lege împotriva afaceriștilor drujbei

“Jandarmeria Română reprezintă o parte din soluția pe care România trebuie să și-o asume pentru protejarea pădurilor țării. Dacă până acum nu am avut un cadru legal, am ajuns în momentul în care îl vom reglementa, prin acest proiect de lege”, afirmă deputatul USR PLUS de Mureș, Adrian Giurgiu.

Împreună cu deputatul Bogdan Rodeanu, Adrian Giurgiu a inițiat acest proiect legislativ, prin care Jandarmeria Română va putea opri în trafic și controla, în condițiile legii, conducătorii de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere care transportă material lemnos.

Această instituție va putea avea un rol esențial în stoparea mafiei lemnului. Este o propunere care ar apăra pădurea, care ar rezolva lacunele legale și care ar reduce furtul. Ne dorim implicarea directă a Jandarmeriei Române, alături de echipajele Gărzii Forestiere sau ale Poliției Rutiere, în monitorizarea și verificarea transportului de masă lemnoasă. Hoții de lemn sunt dependenți de un mijloc de transport: nu ar mai există defrișări și tăieri ilegale dacă transportul este blocat și de jandarmi, dacă sunt comparate și verificate actele încărcăturii și ale transportatorului”, spune inițiatorul proiectului. 

Parlamentarul de Mureș prezintă și motivația inițierii acestui proiect: “Defrișări ilegale, transport ilegal de lemn, mafia lemnului: sunt sintagme pe care le auzim zilnic, indiferent de locație, indiferent de proteste, de sesizări, de petiții sau de probele video care demonstrează furtul. Pe ascuns sau nu, cu acte atent lucrate care mușamalizează infracțiunea, furtul rămâne furt, iar pădurea se transformă în cioate. De cele mai multe ori, sancțiunile sunt ”trecute cu vederea”, aplicarea legii se lasă așteptată ani buni, autoritățile se declară depășite de problemă, iar controalele sunt ”de suprafață” sau inexistente”.

Deputatul USR PLUS de Mureș spune căexistă diverse mijloace pentru a stopa furtul (SUMAL 2.0, Inspectorul Pădurilor, Radarul Pădurilor etc.), dar verificările nu sunt nici suficiente, nici eficiente și nici nu funcționează la capacitate maximă. Este nevoie de un cadru integrat de control în care să participe mai multe instituții cu activitate relevantă în domeniul siguranței publice”

Prin controalele de trafic ce pot fi făcute și de către jandarmi, documentele ar fi atent verificate, faptele penale ar fi sancționate, furtul de lemn ar fi redus, iar ”afaceriștii” drujbei ar fi descurajați.

E mult? E puțin? Vom vedea. Dar pandemia ne-a învățat să ne gestionăm mai bine resursele de care dispunem.

Avem nevoie de echipamente operaționale, personal implicat și asumare față de prioritățile naționale, pentru a pune pe picioare această contramăsură și a-i opri pe cei care taie, neautorizat, pădurile României. Și da, le avem. Trebuie doar să le oferim și cadrul legal pentru a funcționa.

De asemenea, discuțiile pe care le avem cu celelalte partide reprezintă semnături în plus. De aceea, vom continua, vom depune proiectul, îl vom susține și îl vom transforma din propunere, în lege”, mai declară Adrian Giurgiu, deputat USR PLUS de Mureș.

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments