www.mures.ro

miercuri, iulie 5, 2023
No menu items!
Acasă Uncategorized Viceprimarul Târgu Mureșului amenință presa cu executori judecătorești

Viceprimarul Târgu Mureșului amenință presa cu executori judecătorești

Redacția mures.ro a publicat, în luna februarie, un material de opinie în care, la fel ca în alte situații similare, am venit în apărarea limbii române, supusă de mult prea multe ori barbarismelor celor vremelnici în funcțiile publice.

Sub titlul “Alexandru György. Viceprimarul care masacrează limba română”, scriam atunci despre fraza care deschidea un document semnat de viceprimarul în cauză, document văzut și semnat anterior de un inspector, un șef de serviciu și un director.

Având în vedere CĂ COntractul (…) a ajuns la maturitate…” este o abordare lingvistică de care ne delimitam total în respectivul articol.

Ce înțelege însă György să facă?

Nicidecum să tacă sau, Doamne ferește (!), să își asume greșeala.

Nu! Ne solicită nouă ca, “în termen de 1 zi calendaristică”, să procedăm la eliminarea articolului respectiv și să îi prezentăm scuze publice(!). 

Ne comunică toate acestea nu printr-un document ce ar fi putut pleca de la cabinetul viceprimarului ci…prin intermediul unui EXECUTOR JUDECĂTORESC!

Să vedem și pe ce își bazează solicitările.

György spune că “informațiile făcute publice conțin elemente care încalcă grav dispozițiile Regulamentului 679 din 27 aprilie 2016, privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor)”.

Ne-am tot gândit ce informații făcute publice în acest articol conțin elemente care încalcă grav dispozițiile Regulamentului privind protecția persoanelor fizice.

Am citit, am recitit și cum am realizat că articolul nu conține nici grupa sanguină, nici CNP-ul sau seria și numărul cărții de identitate a viceprimarului, am concluzionat că în materialul de presă s-au prezentat doar numele și semnătura olografă a lui Alexandru György. Care semnătură provenea tocmai de pe documentul analizat, care apăruse deja în spațiul public, chiar pe Facebook.

Mai tare ca Biden, mai șmecher ca Ursula

Și chiar am vrut să vedem dacă om fi greșit, că oameni suntem.

Și unde să ne documentăm, unde să întrebăm, dacă nu la casele mai mari.

Pe site-ul oficial al Președintelui Statelor Unite ale Americii este publicată semnătura lui Joe Biden, iar pe cel al Comisiei Europene, semnătura Președintelui Ursula von der Leyen.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, mat la György

Ca să fim siguri că totuși n-am greșit, și neștiind în mod cert dacă semnătura lui Alexandru György n-o fi cumva mai importantă decât a lui Joe Biden sau a Ursulei von der Leyen, am întrebat și în România, chiar la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

După ce ne prezintă contextul formulării punctului de vedere oficial, Alina Săvoiu, Directorul Direcției juridice și comunicare din cadrul Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal concluzionează, în documentul oficial primit de redacția noastră, că “prelucrarea (inclusiv dezvăluirea) datelor (în speță, semnătura olografă) în scopuri jurnalistice poate fi efectuată dacă aceasta priveşte date cu caracter personal care sunt strâns legate de calitatea de persoană publică a persoanei vizate (în speță, primarul, viceprimarul) ori de caracterul public al faptelor în care este implicată, prin raportare la derogările prevăzute de art. 7 din Legea 190/2018 coroborate cu dispozițiile Regulamentului (UE) 2016/679 și ale Legii nr. 544/2001.”

Redăm integral documentul Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, întrucât acesta va constitui, cu siguranță, un element de jurisprudență în spețe similare.


Dar viceprimarul Alexandru György nu se limitează la atât. Și ne mai spune că prin articolul publicat se încalcă dispozițiile Codului de Reglementare a conținutului audiovizual din 24.02.2011, aprobat prin Decizia nr 220/2011 a Consiliului Național al Audiovizualului”.

Însă, chiar pe site-ul Consiliului Național al Audiovizualului se precizează: “Codul de reglementare a conţinutului audiovizual detaliază obligaţiile posturilor de radio şi de televiziune licenţiate în România (…).”

Aici n-are sens să comentăm.

Din simplul motiv că, deocamdată, nu suntem nici post de radio și nici de televiziune, ci o publicație online. Repetăm: deocamdată.

În ceea ce ne privește, oprim aici disputa cu viceprimarul Alexandru György, pe acest subiect.

Nu vom elimina articolul de pe site și nu ne vom cere scuze. Din simplul motiv că nu am încălcat nicio lege, așa cum de fapt confirmă și autoritățile de la care am solicitat puncte de vedere.

Poate, pe viitor, viceprimarul Alexandru György se va gândi de două ori înainte de a trimite documente prin executori judecătorești.

Greșeli de limbă română va face cu siguranță mai puține, spre deloc, având în vedere că de ceva vreme este consiliat de un profesionist în comunicare.

Rămânem cu o singură întrebare: ce părere au despre aceste amenințări nedocumentate adresate presei, transmise prin executori judecătorești, șefii viceprimarului municipiului Târgu Mureș, care clamează atât de des principii precum transparență și libertate de exprimare?

Am văzut că printre ei se află și oameni care, din când, își mai cer scuze…

PS. Pentru acuratețea informațiilor, mai jos regăsiți articolul publicat de mures.ro în luna februarie:

Alexandru György. Viceprimarul care masacrează limba română

 

- Advertisment -

Most Popular

medical.mures.ro – Un reper is spatiul medical local si national

medical.mures.ro este o nouă platformă dedicată atât publicului larg, care poate găsi aici informații despre afecțiuni și sfaturi medicale primare, cât și profesioniștilor din...

PROIECTUL DISCHARGE – un succes pentru cardiologia târgumureșeană

Școala de cardiologie din Târgu Mureș obține, din nou, recunoașterea internațională, prin validarea unui rezultat de excepție: un nou test cu risc scăzut pentru...

SUCCES URIAȘ AL CARDIOLOGILOR TÂRGUMUREȘENI

Angio Computer Tomografia Cardiacă, validată pe plan internațional ca alternativă a coronarografiei invazive. Rezultatele unui studiu al cardiologilor mureșeni a fost publicat în “New...

10 ANI DE MUNCĂ, 4 MILIOANE DE EURO INVESTIȚI ÎN CERCETARE, PROFESIONALISM ȘI INTERNAȚIONALIZARE – SECRETUL SUCCESULUI CLINICII DE CARDIOLOGIE DIN TÎRGU MUREȘ

Congresul CardioNET a debutat miercuri în forță, printr-o serie de prezentări găzduite de Centrul Cultural și de Evenimente din Castelul Teleki din Dumbrăvioara. Cu...

Recent Comments