Recorder a publicat imagini în care un silvicultor al statului încearcă să convingă mai multe primării proprietare de păduri să plece cu pădurea de la stat și să-și înființeze un ocol privat. Pare un non-sens. E ca și cum directorul Tarom și-ar coborî clienții din avion și i-ar convinge că e mai bine să se urce în cel al unei companii private. Există, însă, o explicație, iar ea ne dezvăluie ciocnirile de tabere din sistemul silvic: pe de o parte unii care încearcă să stopeze tăierile ilegale, iar pe de altă parte alții care caută soluții pentru evitarea controalelor.
Practic, Florin Petra, angajat al Direcției Silvice Mureș, îi îndrumă pe proprietarii de păduri să-și facă ocol privat pentru a putea tăia lemn din pădure fără a mai fi supravegheați de Direcția Silvică.
Imaginile de la această întâlnire pot fi văzute pe pagina de Facebook Recorder, care va publica o investigație amplă despre cât de vulnerabile sunt pădurile administrate de ocoalele private.
Aceste discuții, cunoscute deja de toată țara, au avut loc în județul Mureș, în ședința Consiliului Local Hodac.
Călin Farcaș, consilier local USRPLUS în comuna Hodac, este cel care a reușit să modifice, printr-o Hotărâre de Consiliu Local, propusă de el, regulamentul de funcționare al Consiliului Local Hodac, astfel încât ședințele să fie publice.
Irina Sorescu-Vasile, președintele USR PLUS Mureș, a publicat un mesaj în care transmite că “Este clar că transparentizarea trebuie să înceapă de la bază. Cu toate acestea, piedicile ce le sunt puse consilierilor locali USRPLUS în multe dintre localitățile din județul Mureș și refuzul total din partea celorlalți membri de a transmite live ședințele de CL, ne ridică semne de întrebare. De exemplu, săptămâna trecută, consilierii USRPLUS din Coroisânmărtin au depus un proiect de HCL cu privire la transmiterea online a ședințelor de CL. Consilierii din alte partide politice au considerat că acest lucru nu este oportun…
Administrația publică trebuie să vină în întâmpinarea nevoilor cetățeanului, să fie transparentă și să încurajeze participarea activă a cetățeanului. Ședințele de consiliu local, practic locul în care se iau decizii pentru comunități, ar trebui să fie accesibile tuturor. Altfel, ajungem în situația în care aspecte precum cel din ultimul documentar Recorder sunt cunoscute doar de consiliile locale și, din nefericire, ilegalitățile și lucrurile cu impact negativ asupra comunității rămân departe de simplul cetățean și mai ales de instituțiile abilitate să investigheze astfel de fapte.
Proiectul de lege pentru transparentizarea ședințelor de consiliu local, inițiat de deputații USRPLUS Oana Cambera și Filip Havarneanu, susținut și semnat de 58 de senatori și deputați USRPLUS, a primit raport negativ de la Comisia pentru Administrație Publică.
Parlamentarii altor partide, care compun această comisie, nu susțin propunerea legislativă. Sperăm ca, măcar în plen, deputații să conștientizeze importanța transparenței și să voteze pentru această propunere, atunci când inițiativa va fi supusă la vot în Camera Deputaților”, a completat Irina Sorescu-Vasile, președintele USR PLUS Mureș.