Theodora Benedek este medic și economist, fiind licențiată în medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (1991 – 1997), respectiv în științe economice la Universitatea “Petru Maior” Târgu Mureș – Facultatea de Stiințe Economice (2002-2007).
Este Habilitat (2013) și Doctor în științe medicale (1999-2002), absolventă a unui masterat în management sanitar, la Universitatea Petru Maior Târgu Mureș (2005-2006).
Theodora Benedek este medic primar cardiologie și interne și ocupă funcția de Șef al Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Este profesor de cardiologie, cardiologie intervențională și medicină internă, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST). Din anul 2013, este conducător de doctorat.
În perioada 2012-2019 a fost Director al Departamentului de Medicină Internă al UMFST Târgu Mureș, iar din 2020 este coordonator de rezidențiat în specialitatea cardiologie.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a numit-o în funcția de Președinte al Comisiei Naționale de Cardiologie a Ministerului Sănătății.
Este președintele Filialei Mureș a Societății Române de Cardiologie și Președinte al Comisiei de Etică a Cercetării Științifice, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș.
Este expert extern al Comisiei Europene, Programul Horizon 2020, Vice-chair – panel științific cercetare medicală (Life panel).
Coordonează Centrul de Cercetare Avansată în Imagistică Cardiacă Multimodală și este redactor șef al publicației Journal of Interdisciplinary Medicine.
Este laureată a premiului internațional “Best Manuscript Award” al revistei Circulation Research, pentru Meta-analiza ACCRUE.
S-a perfecționat la Universitatea din Viena, Spitalul AKH, Institutul de Cardiologie Gotsegen Gyorgy din Budapesta, Institutul de Cardiologie din Debrecen și Herz Zentrum din Leipzig.
„Unitatea pe care o conduc are cea mai mică mortalitate din România, în tratamentul urgențelor cardiovasculare”
Reporter: Care considerați că este cel mai mare succes al carierei dumneavoastră profesionale?
prof.dr. Theodora Benedek: Este greu de definit un succes anume, într-o carieră care s-a dezvoltat pe atât de multe planuri, care se întrepătrund între ele.
Pentru mine personal, cred că cel mai mare succes este pur și simplu faptul că am reușit să reduc mortalitatea bolnavilor cardiovasculari din regiunea noastră.
Unitatea pe care o conduc are cea mai mică mortalitate din România în tratamentul urgențelor cardiovasculare, mortalitate chiar mai mică decât în multe țări vest-europene. Poate că sună oarecum retoric, dar acesta este de fapt scopul final al activității unui medic.
Pentru a ajunge la această realizare, multe aspecte din activitatea mea reprezintă, fiecare din ele, un succes în sine.
Fie că vorbim de crearea unității USTACC după multe lupte cu administrația ostilă, timp de ani de zile, fie că vorbim de poziția mea de expert la Bruxelles ca urmare a selecției de către Comisia Europeană pe baza CV-ului meu profesional, de crearea celui mai modern centru de cercetare în boli cardiovasculare din țară sau de înființarea celei mai puternice reviste științifice de cardiologie din România, toate acestea sunt de fapt părți componente ale unui succes care contribuie la creșterea sansei la supraviețuire a pacientului cardiac care ni se adresează.
„Un șef pe care subalternii îl recunosc ca lider este rețeta de succes pentru performanța echipei”
Reporter: Dețineți poziții de management în Ministerul Sănătății, la Comisia Europeană, la SCJU Târgu Mureș, dar și în mediul privat. Care este diferența dintre un lider și un șef?
prof.dr. Theodora Benedek: Șeful este cel care conduce, liderul este cel pe care oamenii îl urmează.
Liderul este un deschizător de drumuri, se bucură de respectul celor pe care îi conduce și care văd în el un model. El știe să insufle entuziasm echipei, pentru proiectele comune.
Puțini șefi din ziua de azi se pot lăuda cu aceasta. Un șef pe care subalternii îl recunosc ca lider este rețeta de succes pentru performanța echipei.
Pozițiile mele de management au venit după leadership și nu invers, iar în mediul public absolut toate au fost obținute fie prin concurs, fie pe bază de CV.
Este un lucru cu care puțini se pot lăuda în ziua de azi. Poate că cea mai importantă diferență este că șeful este trecător, dar liderul nu.
„În anul 2020, am realizat, cred, cea mai mare performanță din UMF în domeniul științific”
Reporter: Cum vă găsiți energia de a vă redefini mereu, în diferite contexte profesionale?
prof.dr. Theodora Benedek: Nu, de fapt eu nu mă redefinesc, eu sunt mereu aceeași. Doar că, fiind activă pe mai multe planuri, fiecare vede în prim plan acel aspect care i se pare mai actual într-un anumit context, într-un anumit moment.
De exemplu, activitatea mea profesională, de medic, a fost întotdeauna pe locul 1 pentru mine. Dar alte activități fiind mai vizibile prin natura lor, de exemplu activitatea politică, sigur că atenția publică a căzut asupra lor în anumite momente, iar acum pare că mă redefinesc spre medicină. Este greșit.
De exemplu, în anul 2020, an de maxim efort electoral, am realizat, cred, cea mai mare performanță din UMF în domeniul științific.
Sigur că activitatea profesională nu are aceeași expunere ca și cea politică, este oarecum mai discretă, dar nu înseamnă că este mai puțin importantă. Iar contextele profesionale se întrepătrund.
Nu poți conduce o clinică universitară fără a avea viziunea necesară dezvoltării cercetării științifice și educării tinerei generații.
Nu poți fi un lider într-un centru universitar, dacă nu ai proiecte de cercetare de avangardă.
Nu poți fi un lider adevărat pentru tânăra generație, dacă nu ai recunoașterea internațională și nu ai recunoaștere internațională dacă nu demonstrezi profesionalism.
Acestea sunt doar câteva exemple.
De unde energie? Asta e simplu: ori te naști cu ea ori ba!
„Mai ales în condiții de urgență, nu ai voie să arăți că ai emoții”
Reporter: Care este proporția dintre emoție, empatie și pragmatism în profesia de medic cardiolog?
prof.dr. Theodora Benedek: Pragmatismul vine în primul rând. Pentru că pacientul are nevoie să fie salvat și pentru asta trebuie să știi foarte bine ce faci.
Emoția are rolul ei, dar între noi fie vorba, trebuie ascunsă. Mai ales în condiții de urgență nu ai voie să arăți că ai emoții.
Dacă cei din jur văd că ai emoții, ai pierdut totul, pentru că ei se simt în siguranță doar dacă văd un conducător fără pic de emoție.
Asta e valabil în general, nu doar în urgență, pentru că orice emoție îți afectează rațiunea.
În ceea ce privește empatia, cred că este o calitate obligatorie pentru un medic. Empatia te ajută să înțelegi nevoile pacientului, să rezonezi mai bine cu el și să îi insufli încredere.
„Nu o dată, mi-au dat lacrimile”
Reporter: Care a fost experiența care v-a marcat cel mai mult în relația cu un pacient, în toată cariera dumneavoastră?
prof. dr. Theodora Benedek: Greu de definit așa ceva. Sunt foarte multe experiențe care m-au marcat. În general, sunt extrem de sensibilă la poveștile pacienților care vor să mai trăiască pentru că își cresc singuri copiii mici.
Nu o dată, mi-au dat lacrimile.
Este o poveste la care pur și simplu nu poți rezista sufletește.
Reporter: De ce are nevoie sistemul sanitar din România pentru a se face bine?
prof.dr. Theodora Benedek: Are nevoie să fie condus de profesioniști!
Profesioniști sunt destui în sistemul sanitar, dar nu îi prea găsești în poziții de conducere. Dacă ei sunt conduși de oameni slabi, nu prea pot da rezultate.
Doar un profesionist cu valoarea la purtător, a cărui viață nu depinde de politică, poate avea curajul și determinarea să facă reformele profunde de care are nevoie acest sistem sanitar.
Ca ideologie, are nevoie să fie orientat spre pacient.
Cu regret o spun, sistemul sanitar din România nu prioritizează interesul pacientului.
De exemplu, în alocarea fondurilor, cele mai multe decizii s-au luat întotodeauna în funcție de gradul de influență al conducătorilor unității sanitare și nu în funcție de nevoile pacienților.
Sistemul sanitar din România dirijează pacienții spre spitalele care beneficiază de finanțare, în loc să dirijeze banii spre spitalele unde ar vrea pacienții să se ducă. Este un principiu fundamental care a fost în mod constant ignorat.
“Un profesionist rămâne totdeauna în picioare, indiferent de regimul politic sau de schimbarea șefilor trecători”
Reporter: Care este rețeta succesului pe care ar trebui să o urmeze tinerii, pentru a reuși în carieră?
prof. dr. Theodora Benedek: Eu obișnuiesc să le spun celor din echipa mea să fie întotdeauna profesioniști, să facă totul cu maxim de seriozitate și rigurozitate și să nu facă compromisuri.
Pentru că doar așa vor rezista la toate valurile pe care le vor înfrunta de-a lungul carierei.
Un profesionist rămâne totdeauna în picioare, indiferent de regimul politic sau de schimbarea șefilor trecători.
O carieră reușită este cea construită pe o fundație solidă, care înseamnă profesionalism.
“Cele 3 fetițe ale mele sunt, de fapt, izvorul de energie care mă face să vibrez la randament maxim”