Castelul de la Dumbrăvioara reînvie moștenirea lăsată mureșenilor de familia Teleki. La câțiva kilometri de Târgu Mureș prinde viață un proiect care ține de identitatea Transilvaniei.
Lăsat în paragină după epoca în care comuniștii l-au trasformat în liceu de tractoriști, Castelul de la Dumbrăvioara nu s-a bucurat de interesul în restaurare al autorităților centrale și locale.
Familia Benedek a achiziționat acest castel prin licitație, la un preț similar cu al unei case dintr-o zonă rezidențială a Târgu Mureșului și acum vrea să îl transforme într-o perlă a spiritului transilvănean, pusă în folosul comunității.
Imobilul, construit pe o suprafaţă de 492.000 de metri pătraţi, cu 40 de camere și anexe este format din două părți, fiecare clădire având 60 de metri lungime și cu un singur etaj.
Castelul de la Dumbrăvioara avea şi un manej acoperit cu șindrilă și un parc de 60 de hectare.
Contele Teleki Sámuel a început construcția Castelului de la Dumbrăvioara după întoarcerea sa dintr-o călătorie de studii în Europa Occidentală, iar imaginea de ansamblu a edificiului este decisiv influenţată de corpul central neobaroc, ce a fost construit de strănepotul cancelarului, exploratorul african Teleki Sámuel.
Osemintele lor sunt păstrate în cavoul din Dumbrăvioara, situat în cimitirul reformat din imediata vecinătate a Castelului.
La începutul secolului XX, Castelul de la Dumbrăvioara era una dintre cele mai fastuos amenajate locuinţe aristocratice transilvănene.
Prof.univ. dr. Benedek Imre spune despre Castel că “va avea o funcționalitate multiplă, proiectul de restaurare fiind construit pe patru piloni fundamentali: un muzeu, un centru multifuncțional de conferințe, un centru educațional și un centru de recuperare cardiovasculară. Moștenirea familiei Teleki nu este formată doar din Castelele din Gornești, Satulung, Pribilești, Luna de Jos, Căpâlnaș, Uioara de Sus, de Palatul din Cluj sau de Casa din Baia Mare. Ceea ce au lăsat în urmă este valoarea spirituală a muncii lor, pe care o vom pune în valoare la Dumbrăvioara.”
Despre valoarea edificiului vorbește și prof.univ.dr. Theodora Benedek: “Valoarea inestimabilă a Castelului de la Dumbrăvioara vine din înseși faptele celor ce l-au construit. Implicarea și inspirația contelui Teleki au ridicat, la Târgu Mureș, prima bibliotecă publică de pe teritoriul actual al României si printre primele din Estul Europei, iar pasiunea pentru explorare a strănepotului său au adus în lumină numeroasele lucruri nedescoperite până la el ale continentului african. Toate acestea vor face din castelul Teleki un obiectiv turistic și medical fundamental al județului Mureș.”