Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul formulat de primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheșan, în contradictoriu cu Agenția Națională de Integritate (ANI).
Extras din soluția pe scurt, publicată pe portalul scj.ro: “Admite recursul declarat de recurentul – reclamant Meghesan Nicolae Sorin (…) Casează sentinţa recurată şi, rejudecând, admite acţiunea formulată de reclamantul Meghesan Nicolae Sorin. Dispune anularea Raportului de evaluare nr. 5423/G/II/15.02.2018 emis de pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Obligă intimata – pârâtă Agenţia Naţională de Integritate la plata sumei de 4.046 lei, reprezentând cheltuieli de judecată către recurentul – reclamant. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 26 martie 2021.”
Așadar, Instanța Supremă a anulat raportul ANI, prin care primarul Sorin Megheșan a fost declarat incompatibil.
Imediat după anunțarea sentinței pe site-ul Înaltei Curți, Sorin Megheșan a declarat că “au trecut 5 ani, de când oameni fără Dumnezeu au încercat să mă pună pe tușă. Au reclamat la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că aș fi deţinut simultan funcţia de primar şi un PFA, a cărui singură activitate a fost relația cu Federația Română de Fotbal, pe vremea când exercitam profesia de arbitru”.
Sorin Megheșan a mai afirmat că “miza era să îmi fie retras mandatul de primar. Am făcut așa cum am spus acum 5 ani: “până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti de confirmare sau infirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate, îmi voi exercita mandatul de primar cu același devotament și implicare față de cetățenii municipiului Târnăveni”.
Ulterior emiterii raportului ANI, Curtea de Apel Târgu Mureș a respins acțiunea în justiție a lui Sorin Megheșan, dar vineri instanța supremă din România a admis recursul pe care l-a formulat primarul din Târnăveni și a anulat raportul Agenției Naționale de Integritate.
Primarul Sorin Megheșan explică întregul context care a dus la decizia Înaltei Curți:
“În anul 1991 am urmat cursurile Școlii de Arbitri și ulterior am început să profesez în acest domeniu. În perioada 1996 – 2003 am fost arbitru în Ligile a II-a și a III-a, unde am arbitrat aproximativ 400 de jocuri. În perioada 2003 – 2013 am fost promovat arbitru de Liga I, unde am arbitrat peste 150 de jocuri și 2 jocuri internaționale.
În perioada 1991-2012, indemnizațiile (baremurile) de arbitraj erau plătite de către cluburile gazdă, pe bază de chitanțe fiscale eliberate cluburilor, de către Asociațiile Județene de Fotbal.
În 2012, Federația Română de Fotbal și Comisia Centrală a Arbitrilor (aflată în subordinea Federației Române de Fotbal), au luat decizia ca indemnizațiile (baremurile) arbitrilor să fie plătite de Federația Română de Fotbal direct arbitrilor, obligându-i pe aceștia să își înființeze PFA (persoană fizică autorizată), în vederea achitării drepturilor bănești cuvenite pentru prestarea activității de arbitraj.
Ca atare, în urma solicitării din partea Federației Române de Fotbal, în anul 2012 am înființat Persoana Fizică Autorizată „Megheșan N Nicolae Sorin Persoană Fizică Autorizată (F26/166/2012)”, cu activitatea declarată “9319 Alte activități sportive”.
Singura activitate desfășurată pe această entitate juridică a fost arbitrajul meciurilor de fotbal.
De asemenea, singurele sume încasate pe „Megheșan N Nicolae Sorin Persoană Fizică Autorizată (F26/166/2012)” sunt cele obținute pentru activitatea de arbitraj, din partea Federației Române de Fotbal, conform Declarației de Avere din 2 iulie 2012.
Ultima sumă încasată pe „Megheșan N Nicolae Sorin Persoană Fizică Autorizată (F26/166/2012)” a fost în 2013, pentru ultimul meci pe care l-am arbitrat, ulterior validării mele în funcția de primar.
„Megheșan N Nicolae Sorin Persoană Fizică Autorizată (F26/166/2012)” a fost radiată, conform certificatului de radiere din 27 ianuarie 2015, în baza rezoluției nr. 832 din 21 ianuarie.”